SVIJET

Broj slučajeva koronavirusa u evropskom regionu veći od 60 miliona

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u evropskom regionu od početka pandemije broj slučajeva koronavirusa prešao 60 miliona, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopšteno je to u ponedjeljak iz regionalne kancelarije SZO uz upozorenje da “putovanja nisu bez rizika”.

“Kraj pandemije jje daleko i nažalost, do sada je u evropskom regionu bilo više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19”, izjavila je dr. Dorit Nitzan, direktorica SZO-a za vanredne situacije za evropski region.

Naglasila je da je važno da zemlje nastave zajedničke napore kako bi zaštitile najugroženije građane i rizične kategorije.

Iz SZO je saopšteno da je u svijetu registrovano više od 198,02 miliona slučajeva COVID-19, uključujući oko 4,22 miliona smrtnih slučajeva, dok je primijenjeno gotovo 3,84 milijardi doza vakcina.

“Da bi zaustavili pandemiju, moramo izjadnačiti mogućnosti vakcinacije u svim zemljama, uključujući podršku proizvodnji vakcina i podjelu doza, prema potrebi, kako bismo zaštitili ugroženo stanovništvo u svakoj zemlji”, rekla je Nitzan.

Procenat vakcinisanih veoma je različit u 53 zemlje u evropskoj regiji SZO-a, koja obuhvata zemlje od Grenlanda na sjeverozapadu do dalekog istoka Rusije.

“Budući da su se vakcine pokazale kao efikasne u sprječavanju teških bolesti i smrti, više slučajeva koronavirusa u prioritetnim grupama značiće više hospitalizacija i smrti. Zato moramo hitno vakcinisati prioritetne grupe”, istakla je ona

Dodala je i da postoji potreba za poštivanjem javnozdravstvenih i društvenih mjera, kao što su testiranje, praćenje, izolacija i karantin, kao i pranje ruku, nošenje maske i održavanje fizičke distance na prepunim i zatvorenim mjestima.

Tokom ljetne sezone u Evropi, iz SZO upozoravaju i na rizik putovanja.

“Ako želite putovati, razmislite o potrebi i procijenite rizike. Vaša odluka će uticati na kraj pandemije. Ako odlučite da putujete i okupljate se, učinite to bezbjedno”, poručili su iz SZO.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Broj #slučajeva #koronavirusa #evropskom #regionu #veći #miliona

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker