NAJNOVIJE VIJESTISVIJETVijesti iz Turske

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Gazu porastao na 7.703

Među poginulima je 3.595 djece, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi, kao i da je od početka napada povrijeđeno 19.734 građana

 

Broj palestinskih žrtava u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji su u toku od 7. oktobra porastao je na 7.703, objavilo je u subotu Ministarstvo zdravstva u Gazi, javlja Anadolu.

Među poginulima je 3.595 djece, navodi se u priopćenju Ministarstva, kao i da je od početka napada povrijeđeno 19.734 građana.

Ministarstvo je također navelo da je Izrael “počinio 53 masakra” u nasilnom bombardiranju Pojasa Gaze tokom noći.

Izraelska vojska je u petak proširila zračne i kopnene operacije nakon što je prekinula internet i komunikacije. Međunarodne agencije za pomoć saopćile su da su izgubile kontakt sa svojim osobljem i kolegama u Gazi.

Zbog intenzivnih napada Izraela u blokiranom Pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge u regiji su potpuno prekinute.

Izraelska vojska objavila je da je povećala zračne napade i da će proširiti kopnene operacije.

Na meti izraelske vojske našla se i bolnica Al-Shifa, najveća zdravstvena ustanova u Gazi sa hiljadama povrijeđenih i civila.

Najmanje 7.326 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Oko 70 posto su palestinske žene i djeca, prema službenim podacima.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker