BALKAN

Budućnost biciklističkog turizma odlučena u Izmiru u Turkiye

Oko 270 profesionalaca iz svijeta industrije za razvoj biciklističkog turizma okupilo se od 11. do 13. oktobra u turskom gradu Izmiru na EuroVelo & Cycling Tourism konferenciji 2023, javlja Anadolu.

Međunarodni skup cikloturizma koji je ponudio najnovije informacije o biciklističkim mrežama i biciklističkom turističkom okruženju današnjice, održan je u Izmiru – prvom turskom gradu na Eurovelo 8 Mediteranoj ruti i najprijateljskijem turskom gradu za bicikliste.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye, Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA) i Evropske biciklističke federacije (ECF) uz lokalnu saradnju sa Gradom Izmirom.

Stručnjaci za cikloturizam, predstavnici biciklističkih udruženja, univerziteta i akademske zajednice, iskusili su usluge certificiranih “bike friendly” izmirskih hotela.

– Biciklistički turizam jedna od najbrže rastućih grana –

Konferenciji je prisustvovao i održao uvodni govor ministar kulture i turizma Republike Turkiye Mehmet Nuri Ersoy.

“Prema podacima iz 2022. godine, Mediteranska biciklistička ruta EuroVelo 8 jedna je od najvažnijih ruta Evropske mreže biciklističkih ruta EuroVelo, koja obuhvata 90.000 kilometara. Turkiye je članica Evropske mreže biciklističkih ruta koja povezuje cijeli evropski kontinent kombinacijom 17 različitih biciklističkih ruta na velikoj udaljenosti i povezuje gradove Edirne, Kirklareli i Izmir preko ruta EuroVelo 13 i EuroVelo 8. Vjerujem da će konferencija EuroVelo & Cycling Tourism 2023. omogućiti značajne pomake u razvoju i širenju biciklističkog turizma u 81 pokrajini širom Turkiye, kao i implementaciju novih projekata ruta te razvoj održivog biciklističkog turizma kao jednoj od najbrže rastućih grana u Evropi i svijetu”, rekao je Ersoy.

Henk Swarttouw, predsjednik Evropske biciklističke federacije, pohvalio je domaćinstvo Turkiye.

“U današnje vrijeme turisti žele aktivna putovanja i slobodno vrijeme, žele da odmor provode održivo. Biciklistički turizam sadrži sve to i još više. Ovo predstavlja ogromnu priliku za Turkiye sa svime što može ponuditi u smislu gostoprimstva, prirode, kulture i baštine. Ove mogućnosti će se otvoriti razvojem lokalnih, regionalnih i nacionalnih biciklističkih mreža i daljim razvojem Eurovelo 8 Mediteranske rute, u i oko Izmira te budućim vezama sa drugim Eurovelo rutama. Zato nam je bila čast da proslavimo našu godišnju Eurovelo konferenciju o biciklističkom turizmu u Izmiru, u Turkiye”, rekao je Swarttouw.

– Nova perspektiva biciklizma –

Tema ovogodišnje konferencije u Izmiru glasila je: “Biciklizam: Nova perspektiva naslijeđa”, s fokusom na panele, dijaloge i razmjenu informacija o budućnosti biciklističkog turizma i načinima doživljavanja, očuvanja i promocije baštine “na dva točka”. Konferencija je počela posebnim događajem 11. oktobra u Historijskoj fabrici uglja, jednoj od industrijskih znamenitosti Izmira. Najutjecajniji govornici u industriji okupili su se u Swissotel Buyuk Efes na inspirativnim sesijama drugog dana konferencije. Novinar Alex Crevar i Pinar Pinzuti, organizator Fancy Women Bike Ride te direktor sajmova biciklističkog turizma za kompaniju “Italy Bikenomist”, podijelili su svoje inspirativne ideje i iskustva o biciklizmu.

Na plenarnoj sesiji “Postavljanje biciklističkog turizma na političko mjesto”, Elif Balci Fisunoglu, vršilac dužnosti generalnog direktora Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA), Jill Warren, izvršna direktorica Evropske federacije biciklista (ECF) i Michael Cramer, bivši zastupnik u Evropskom parlamentu podijelili su svoje poglede na temu kako biciklistički turizam mora biti uvršten na politički dnevni red na nacionalnom i međunarodnom nivou s većom posvećenošću.

Posljednjeg dana konferencije, učesnici su posjetili mjesta duž EuroVelo 8 – Mediteranske rute gdje su se uvjerili u biciklističku infrastrukturu, projekte i usluge Izmira.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Budućnost #biciklističkog #turizma #odlučena #Izmiru #Turkiye

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker