BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Budva u finalu takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine

Konkurencija za dobijanje titule za 2028. godinu bila je veoma velika, jer su u njoj učestvovali gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i drugih zemalja

Crnogorska metropola turizma – Budva, finalista je takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Opštine Budva, Direktorat za obrazovanje i kulturu Evropske komisije je donio odluku da na osnovu analize i ocjenjivanja aplikacionih knjiga svih gradova kandidata, Budva bude u finalu takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Konkurencija za dobijanje titule za 2028. godinu bila je veoma velika, jer su u njoj učestvovali gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i drugih zemalja.

Evropska prijestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je oko 60 gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koji nisu, ali žele da postanu članice EU.

Projekat Evropska prijestonica kulture (EPK) započet je 1985. godine, na inicijativu Meline Merkuri i Žaka Langa, tadašnjih ministara za kulturu Grčke i Francuske. Projekat se razvijao ne gubeći svoj primarni cilj da istakne bogatstvo sličnosti i razlika evropskih kultura, kao i da podstiče prijateljstvo i osjećanje zajedništva među evropskim narodima.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker