NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Cavusoglu: Norveška otkazala odobrenje za skup na kojem je najavljeno spaljivanje Kur’ana

Ministar vanjskih poslova Turkiye rekao da nije ispravno napadanje i skrnavljenje bilo koje religije

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je nakon upozorenja iz Turkiye Norveška promijenila odluku i otkazala odobrenje za skup na kojem je bilo najavljeno spaljivanje svete knjige Kur’ana, javlja Anadolija.

Cavusoglu je u obraćanju u turskoj prijestolnici Ankari kazao da je ubrzanje procesa globalizacije uzrokovalo dva ishoda unutar čovječanstva.

Kako je pojasnio, prvi ishod je uniformizacija ili standardizacija u kojoj su nacionalni identiteti erodirani, a svijest o značaju jezika je izgubljena. Drugi ishod su zločini iz mržnje, rasizam, ksenofobija, netolerancija i diskriminacija prema drugačijim ljudima, uključujući islamofobiju.

“Vidjeli ste šta se dogodilo u Švedskoj, Holandiji i Danskoj. Isto bi se dogodilo i u Norveškoj. Danas smo pozvali norveškog ambasadora u naše ministarstvo nakon čega su otkazali odobrenje koje su dali za skup. Zločin protiv čovječnosti nije sloboda izražavanja. Ovo je zločin iz mržnje. Mržnja nije sloboda izražavanja”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da Norveška, Švedska, Danska i Finska imaju uglavnom iste zakone o slobodi izražavanja.

“Oni tvrde da ‘žive u naprednijoj demokratiji’, ali su od ove četiri zemlje Finska, a sada i Norveška, otkazali skupove. Finska je kazala da to neće dozvoliti, ali u Švedskoj i Danskoj pod izgovorom slobode izražavanja vrijeđaju našu vjeru islam, religiju mira, i spaljuju našu svetu knjigu Kur’an. Isto je i u Holandiji. Ali pokušajte to učiniti protiv njih, odmah će reći rasizam, ksenofobija, radikalizacija… Sve ovo je pogrešno. Smatramo da ovo nije ispravno raditi”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je da nije ispravno napadanje i skrnavljenje bilo koje religije.

“Kao vjernici, islamofobiju vidimo kao zločin protiv čovječnosti, ali isto tako i antikršćanstvo i antisemitizam. Mi snažno kritikujemo postupke Izraela i kršenje zakona, ali kod nas nema mjesta za antisemitizam”, rekao je šef turske diplomatije.

Cavusoglu je na kraju naglasio da je stoga potrebno odbaciti oba ishoda procesa globalizacije o kojima je govorio na početku izlaganja.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker