SVIJET

Čelnik NATO-a zahvalio Turskoj na osiguravanju aerodroma u Kabulu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj u utorak na osiguravanju aerodroma u Kabulu i omogućavanju sigurnog odlaska za one koji žele napustiti Afganistan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trenutno je fokus NATO-a na tome da omogući siguran odlazak osoblja saveznika i partnerskih zemalja, kao i Afganistanaca koji su nam pomogli”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon sastanka Sjevernoatlanskog vijeća.

Ambasadori NATO-a razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu nakon što su talibani u nedjelju preuzeli glavni grad.

“NATO intenzivno radi na tome da održi operacije na Međunarodnom aerodromu u Kabulu”, rekao je on.

Zahvalio je oko 800 pripadnika NATO-ovog civilnog osoblja koje je ostalo u Kabulu kako bi vodili aerodrom.

“Dopustite mi da se zahvalim i vojnim snagama NATO saveznika. Konkretno, Turskoj, Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu za ključnu ulogu u osiguravanju operacija na aerodromu (u Kabulu, op. a.)”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, saveznici su na sastanku u utorak najavili slanje dodatnih barikada za aerodrom.

Sukobi između talibana i afganistanskih snaga intenzivirani su nakon što su strane trupe najavile povlačenje iz zemlje do 11. septembra.

Talibani su u veoma kratkom roku ostvarili vojne uspjehe, a u nedjelju preuzeli i kontrolu nad glavnim gradom dok su snage afganistanskih vlasti pobjegle ili se predale. Zemlju je napustio i predsjednik Ashraf Ghani.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Čelnik #NATOa #zahvalio #Turskoj #osiguravanju #aerodroma #Kabulu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker