POLITIKA

Članstvo država Zapadnog Balkan u EU nezamjenjiv okvir za jačanje mira i stabilnosti u Evropi

Bosna i Hercegovina posebnu važnost poklanja jačanju regionalne saradnje, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo – Brijuni u Skoplju, javlja Anadolu.

Istakao je da je Proces Brdo – Brijuni važna platforma za unapređenje regionalne saradnje i dijaloga, ali i promovisanje evropskih vrijednosti i perspektive.

“Vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji se na Ustavu, zakonima i drugim relevantnim državnim dokumentima. U njima jasno piše da se zalažemo za poštivanje međunarodnog prava i fundamentalnih principa na kojima se temelje međudržavni odnosi. Bosna i Hercegovina djeluje u skladu s obavezama iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, kao i članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama”, kazao je Bećirović.

Naveo je da država Bosna i Hercegovina posebnu važnost poklanja jačanju regionalne saradnje.

Podsjetio je da se državna politika Bosne i Hercegovine prema susjednim i drugim zemljama temelji na poštivanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, ravnopravnosti u međudržavnom odnosima, zabrani intervencije u unutrašnje i vanjske poslove drugih država, rješavanju otvorenih pitanja međudržavnim dijalogom i uvažavanju principa miroljubive i dobrosusjedske saradnje.

“Regionalna saradnja uopće, u bilateralnom i multilateralnom smislu, bitan je aspekt jačanja stabilnosti i sigurnosti. Aktivnim učestvovanjem Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama, želimo da pozicioniramo Bosnu i Hercegovinu kao proaktivnog i konstruktivnog partnera. Bosna i Hercegovina će nastaviti davati konkretnu podršku regionalnoj saradnji, uključujući i inicijativu Brdo-Brijuni proces, ponovo naglašavajući značaj Solunske agende za članstvo u EU i ubrzane implementacije Berlinskog procesa”, naglasio je Bećirović.

Istakao je da se refleksije globalnih potresa uveliko osjete i u ovom dijelu Evrope.

“Svjedočimo dubokim političkim, ekonomskim i društvenim promjenama, kako u samoj regiji, tako i na međunarodnom planu. Ruska agresija na Ukrajinu najveći je geopolitički potres ogromnih razmjera. To nije samo rat protiv Ukrajine, već i opasna prijetnja cijelom demokratskom i slobodnom svijetu. Nažalost, ponovo je spuštena nova gvozdena zavjesa koja je podijelila svijet na države koje poštuju univerzalne principe Ujedinjenih nacija i dostojanstvo čovjeka i države koje ne poštuju ljudska prava. Mi trebamo usmjeravati naše države prema demokratskim vrijednostima, standardima i principima”, poručio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, države Jugoistočne Evrope su na velikom ispitu.

“Predstavnici ovih država odlučuju hoće li 21. stoljeće na ovom dijelu Evrope biti stoljeće mira i razvoja ili stoljeće novih nesreća. Nijedna katastrofa u prošlom stoljeću nije nas zaobišla. Učinimo sve što je u našoj moći da u 21. stoljeću izbjegnemo tragedije iz prethodnog stoljeća. Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak”, naveo je Bećirović.

Kako je kazao, jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji je i uvažavanje sljedećeg principa: Sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim. Kada ovaj princip implementiramo reducirat ćemo veliki broj problema.

“Pred nama su važna pitanja: Kako naprijed? Šta činiti? Šta ponuditi ljudima koji žive u našoj regiji? Za početak, ponudimo viziju regije 21. stoljeća. Pokažimo dobar put u ovim turbulentnim vremenima. Težimo ka izgradnji demokratskih i slobodnih država, članica evropske i evroatlantske porodice zemalja, u kojima se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti ― državni, etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i uvažava zajednički evropski identitet. To je vizija ekonomski i institucionalno razvijenih država, orijentiranih ka saradnji, razvoju, miru, s društvima baziranim na znanju. Objasnimo ljudima u regiji da je naša različitost bogatstvo i prednost, a ne prokletstvo i slabost. Uspostavimo obrazovne sisteme koji će mlade generacije odgajati za mir i toleranciju, a ne za konflikt i mržnju”, pojasnio je Bećirović.

Istakao je da kao države koje se uvažavaju i sarađuju imamo šansu za progres u 21. stoljeću, konfrontirani osuđeni smo na stagnaciju.

“Za naše neuspjehe ne trebamo tražiti alibi u drugima. Primjenjujmo skandinavski model saradnje, a ne balkanski. Naša budućnost je u našim rukama. Bosna i Hercegovina podržava projekte koji doprinose razvoju i jačaju životni standard građana. Iskoristimo Energetski paket podrške Evropske unije (EU) za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju energetske krize. Poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnja kapaciteta, kao odgovor na klimatske promjene, poput nedavnih velikih poplava u Sloveniji i Hrvatskoj, su zajednički izazovi sa kojim se suočava cijela regija i EU te kao takvi zahtijevaju naš jedinstven pristup”, rekao je Bećirović.

Kako je kazao, Bosna i Hercegovina je opredijeljena da učestvuje u energetskoj tranziciji ka zelenim izvorima energije.

“Na tom planu veoma nam je važna pomoć EU u pravednoj energetskoj tranziciji, koja će umanjiti socijalni udar. Naš cilj je intenziviranje radova na razvoju transportne mreže i dovršetka izgradnje koridora 5c, ali i otpočinjanju rada na jadransko-jonskoj cesti kroz Bosnu i Hercegovinu. Svi zajedno trebamo raditi na infrastrukturnom, energetskom i ekonomskom povezivanju država Zapadnog Balkana sa EU”, rekao je Bećirović.

Smatra da članstvo država Zapadnog Balkan u EU predstavlja nezamjenjiv okvir za jačanje mira i stabilnosti u Evropi.

“Preuzeli smo obavezu da zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku usklađujemo sa EU. Tu obavezu moramo poštovati i pokazati da smo kredibilni partneri. Smatram da su važni i ohrabrujući glasovi najviših zvaničnika EU koji zagovaraju ne samo ubrzanje procesa evropskih integracija, nego i jedan drugačiji pristup procesu proširenja. Takav pristup, koji u potpunosti podržavam, podrazumijeva olakšan pristup strukturnim i kohezionim fondovima EU za države u procesu proširenja, kao i veću participaciju u radu institucija EU. To je najbolji način da smanjimo ekonomski jaz u odnosu na EU, izgradimo infrastrukturu, otvorimo radna mjesta i smanjimo odlazak mladih. Trajno zatvorimo balkansku Pandorinu kutiju”, poručio je Bećirović.

Smatra da su pokušaji prekrajanja i crtanja novih državnih granica najveći izvor zla i nesreće.

“Uvjerili smo se da takvi pokušaji rezultiraju velikim stradanjima. Naučimo nešto iz naše prošlosti. Umjesto opasnih ideja o promjenama granica okrenimo se ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji”, dodao je Bećirović.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Članstvo #država #Zapadnog #Balkan #nezamjenjiv #okvir #jačanje #mira #stabilnosti #Evropi

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker