POLITIKA

Đukanović i Erdogan razgovarali o dešavanjima u Evropi, stanju na Balkanu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa predsjednikom Republike Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom, u kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi i kao potvrdu redovnog političkog dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou o stanju u regionu Zapadnog Balkana i jugoistoka Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, predsjednik Turkiye Erdogan je, uz zadovoljstvo prilikom da razmijene mišljenja, čestitao formiranje nove vlade, koja je prema njegovoj ocjeni pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori i koja će tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Turkiye činiti još boljim.

Dvojica predsjednika su razmijenili mišljenja o izazovima stabilnosti Zapadnog Balkana u kontekstu rata u Ukrajini, uz obostranu saglasnost i spremnost za saradnju u cilju rješavanja političkih, ali i socio-ekonomskih problema regiona.

“Erdogan je naglasio da kao članice NATO i kandidati za EU, trebamo da radimo zajedno na okončanju krize u regionu. On je čestitao predsjedniku Đukanoviću skoro preuzimanje predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost Turkiye na saradnju i razmjenu iskustava sa Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

Kako je saopšteno, Đukanović je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom dijaloga sa tradicionalnim prijateljem i zahvalio Erdoganu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost Zapadnog Balkana, zbog čega je veoma važno održavanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turkiye regionu.

Đukanović je potvrdio optimizam razvojem odnosa u Crnoj Gori, posebno time da su u novoj vladi mjesto pronašle sve manjine, što će značiti i učvršćivanje odnosa sa susjedima i zasigurno produžiti dalji razvoj odnosa sa Republikom Turkiye.

“Takođe, Đukanović je odao priznanje politici predsjednika Erdogana da odigra ulogu dobrog posrednika i pomogne da se dvije strane rata u Ukrajini što prije vrate političkom dijalogu. Ponovio je poziciju Crne Gore da je rat u Ukrajini ozbiljan signal ugrožavanja evropske bezbjednosti i istovremeno test istrajnosti zemalja članica NATO da odbrane vrijednosti na kojima Savez počiva. Crnogorski predsjednik je naglasio zainteresovanost Crne Gore za očuvanje evropskog i jedinstva NATO uz uvjerenje da vanredan momenat evropske bezbjednosti od nas traži dodatne napore na koje smo spremni i koji će dobiti potvrdu na samitu u Madridu”, navodi se u saopštenju.

Turski predsjednik Erdogan je uputio poziv Đukanoviću da zvanično posjeti Ankaru, na čemu će dalje raditi dva diplomatska predstavništva.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Đukanović #Erdogan #razgovarali #dešavanjima #Evropi #stanju #Balkanu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker