EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTI

Dugotrajna suša ugrozila špansku industriju, maslinovo ulje postaje “luksuzni” proizvod

Posljedice dugotrajne suše, koja je prošle godine zahvatila Evropu, počele su se održavati na proizvodnju maslinovog ulja u Španiji

Posljedice dugotrajne suše, koja je prošle godine zahvatila Evropu, počele su se održavati na špansku industriju i proizvodnju maslinovog ulja, javlja Anadolija.

Stručnjaci tvrde da bi urod masline mogao postati vrlo oskudan, što bi moglo dovesti do daljeg poskupljenja maslinovog ulja u trgovinama širom svijeta.

Ekipa Anadolije snimila je u srijedu berbu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u Peal de Becerru, selu istočno od provincije Jaen.

Jedan od farmera, Cesario de Josa, rekao je situacija “veoma loša”.

“Prošle godine je bila veoma dobra žetva, ali ove godine je upola manja zbog nedostatka padavina. Zemlja je ostala suha i nismo mogli da navodnjavamo… zbog suše su stabla maslina u velikoj mjeri izgubila svoje masline”, rekao je De Josa.

Njegov kolega Jose Perez, koji je radio na proizvodnji maslinovog ulja u jednoj fabrici, rekao je da se suočavaju s velikim posljedicama zbog ekstremne suše prošle godine.

“Zabilježen je pad prinosa za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu” istakao je.

Dodao je da je do smanjenja proizvodnje ulja došlo zbog prošlogodišnje suše, zbog čega su propali usjevi maslina, a ono što proizvedu koriste za vlastite potrebe.

“Prošle godine naš prinos maslinovog ulja iznosio je oko 30.000 kilograma. Međutim, ove godine zbog suše neće biti veći od 6.500 kilograma ulja”, kazao je Perez.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas u novembru prošle godine izrazio je zabrinutost da bi maslinovo ulje moglo postati “luksuzni proizvod” u Španiji.

Rekao je da je Španija na putu da proizvede manje od 800.000 tona maslinovog ulja u 2022., što je značajno manje u odnosu na 2021. godinu kada je proizvedeno 1,4 miliona tona.

Visoke cijene energije dodatno su uticale na ovogodišnju proizvodnju maslinovog ulja u toj državi na jugozapadu Evrope.

Prema Poolredu, bazi podataka o cijenama maslinovog ulja koju vodi andaluzijska vlada, ekstra djevičansko maslinovo ulje krajem 2022. se prodavalo za 4.397 eura za 100 tona, djevičansko maslinovo ulje je koštalo 4.261 euro za 100 tona, dok se najniža klasa, “lampante” maslinovo ulje prodavala se za 4.005 eura za 100 tona.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker