BALKAN

Eksplozija u Mitrovici, kosovski ministar tvrdi da je riječ o osveti zbog hapšenja Srba

Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak uvečer u Sjevernoj Mitrovici, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, povezao je slučaj sa nedavnim hapšenjem trojice Srba osumnjičenih za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, prenosi Anadolu.

Ručna bomba je bačena u Bošnjačkoj mahali, jednom od mješovitih kvartova u Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojem žive i Srbi i Albanci.

Svecla je u objavi na društvenim mrežama rekao da će se istina o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu rasvijetliti do kraja, dok bacanje vojnih ručnih bombi kriminalnih grupa ne može ometati pravdu.

Rekao je i da su nadležne jedinice kosovske policije, nakon dužeg angažovanja i uz osnovane sumnje, uhapsile trojicu građana srpske nacionalnosti zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu, dok se isti sumnjiče da su “saučesnici u mučenju, ranjavanju, ubistvima, deportacijama i masakrima nad Albancima u Vučitrnu, okolnim selima i zatvoru u Smrekovnici”.

“U znak revolta protiv hapšenja ovih osoba, kao poruka našem pravosuđu i u cilju terorisanja naših građana, kriminalne grupe su sinoć bacile vojne ručne bombe u Bošnjačkoj mahali”, napisao je Svecla.

Kosovski ministar optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je “inspirisao, podržavao i naredio ovo krivično djelo”.

“Srbija je izvršila genocid na Kosovu. Srbija, na čelu s Vučićem, ne samo da ne prihvata ovu činjenicu, već veliča ratne zločince. Dokaz njenog nepromijenjenog stava je i samo planiranje čina bacanja bombe”, dodao je kosovski ministar..

Svecla je na kraju rekao da će Kosovo “biti pravna država, ravnopravnih građana u kojoj će jednakost i prosperitet biti zagarantovani za sve”.

Povodom ovih hapšenja, koja je po nalogu Specijalnog tužilaštva kosovska policija izvršila 20. septembra, reagovala je stranka Srpska lista, kao i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije. Kako su naveli, hapšenja su bila politički motivisana.

Trojici uhapšenih Srba određen je jednomjesečni pritvor.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Eksplozija #Mitrovici #kosovski #ministar #tvrdi #riječ #osveti #zbog #hapšenja #Srba

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker