NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Emine Erdogan: Pokret nultog otpada počeo je od nas i ostat će budućim generacijama

"Medijska nagrada nultog otpada" dodijeljena je Anadolu Agency (AA), koju je primio predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Serdar Karagoz

U Istanublu je održan 3. Međunarodni samit o nultom otpadu i ceremonija dodjele nagrada, a u oblasti medija jedan od dobitnika nagrade je i Anadolu Agency (AA).

Prva dama Turkiye Emine Erdogan, supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, obratila se na svečanosti održanoj u Kongresnom centru Halic u Istanbulu, u organizaciji Ministarstva okoliša, urbanizma i klimatskih promjena Turkiye.

“Pokret nultog otpada, koji smo mi započeli, ostat će u vašim rukama i naslijediti cijeli svijet i buduće generacije”, kazala je Erdogan.

Podsjećajući kako su u petoj godini Pokreta nultog otpada, što je, prema njenima riječima, znak konkretnih koraka koji su preduzeti ne samo za budućnost Turkiye već i za budućnost svijeta, Erdogan je zahvalila institucijama, organizacijama, predstavnicima privatnog sektora i nevladinim organizacijama koje su podržale projekat.

“Kao Turkiye, spremni smo podijeliti svoje iskustvo o nultom otpadu sa bilo kojom zemljom koja to želi i učiniti sve što je potrebno da nulti otpad pretvorimo u globalni pokret. Sjeme koje smo s nadom posadili u ove krajeve prije pet godina pretvara se u veliko stablo čija sjenka danas seže i do najudaljenijih zemalja. Ovaj uspjeh prvenstveno pripada našim ljudima, koji nulti otpad usvajaju kao filozofiju života i obogaćuju je svojim dobrovoljnim prilozima. Iskreno zahvaljujem svim ekološkim herojima čija srca kucaju sa prirodom”, poručila je Erdogan.

Nakon obraćanja dodijeljene su i nagrade, a u oblasti medija nagradu je dobila i Anadolu Agency (AA), koju je preuzeo predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Serdar Karagoz.

Rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je prije pet godina pokrenula Emine Erdogan usvojena je na nivou UN-a te je tim povodom 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.

Projekat o nultom otpadu, pokrenut prije pet godina pod pokroviteljstvom Emine Erdogan, koji kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranja otpada od strane opština, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi i povećanje proizvodnih modela gdje se resursi efikasno koriste, doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, prekoračio je u proteklim godinama granice Turkiye te se našao raznim međunarodnim platformama.

Emine Erdogan se u septembru susrela sa generalnim sekretarom UN-a u New Yorku tokom 77. sastanka Generalne skupštine UN-a i potpisala „Globalnu deklaraciju dobre volje o nultom otpadu“ u okviru bilateralne borbe protiv klimatske krize.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker