NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan: Počeli smo proizvoditi vlastite balističke projektile

U oktobru je Turkiye testirala balističku raketu kratkog dometa "Tayfun" (Tajfun) domaće proizvodnje iznad Crnog mora. Projektil može pogoditi metu na udaljenosti od 561 kilometar za 456 sekundi

Ankara

Tursko testiranje balističkog projektila “plaši” Atinu, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, tvrdeći da Ankara neće sjediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi s naoružavanjem egejskih ostrva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sada smo počeli da proizvodimo naše projektile. Naravno, ova proizvodnja plaši Grčku”, rekao je Erdogan u obraćanju u turskom gradu Samsunu.

“Ako pokušate da kupite nešto (da se naoružate) od Amerike ili drugih, zemlja poput Turkiye neće biti samo nijemi posmatrač. Mora nešto učiniti”, kazao je Erdogan.

U oktobru je Turkiye testirala balističku raketu kratkog dometa “Tayfun” (Tajfun) domaće proizvodnje iznad Crnog mora. Projektil može pogoditi metu na udaljenosti od 561 kilometar za 456 sekundi.

Osvrćući se na još jednog saveznika u NATO-u, Erdogan je kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog pružanja podrške i oružja terorističkim organizacijama na sjeveru Sirije.

“Amerika šalje 4.000 – 5.000 kamiona oružja i municije u sjevernu Siriju. Iako sam im to stalno govorio, to ih ne zanima”, kazao je Erdogan te dodao:

“Mi smo s vama u NATO-u. Iako smo zajedno, vi nam činite loše stvari i na strani ste terorističke organizacije… Mi ćemo se izvući vlastitim kapacitetima”, rekao je turski predsjednik.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker