NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan predstavio projekat “Zaposlenje za milion programera”

Plan Turkiye je da se do 2030. godine pokrene 100.000 tehnoloških start-up kompanija, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan predstavio je u četvrtak projekat nazvan “Zaposlenje za milion softverskih programera”, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao svečanosti u kongresnom centru u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je predstavljen projekat, a tom prilikom je govorio u planovima Turkiye u oblasti tehnologije.

Govoreći o samom projektu Erdogan je kazao kako je 1.096.566 osoba završilo obrazovanje kroz ovaj program, čime je premašen zacrtani cilj. Zapravo zbog velikog interesovanja, naveo je, projekat će biti nastavljen.

“Odlučili smo da udvostručimo broj obuka u sistemu sljedeće godine”, kazao je Erdogan, te podsjetio kako je država za Tehnološki paket podrške u ovoj oblasti izdvojila četiri milijarde lira.

Erdogan je dodao da će IT osoblju koje radi u istraživačkim i razvojnim centrima i zonama razvoja tehnologije pružiti 100-postotnu podršku u radu na daljinu.

Napomenuo je kako trenutno provode zakonodavnu proceduru, kao i finansijske podsticaje kako bi privukli međunarodne data centre u Turkiye.

Erdogan je također podsjetio kako su u proteklih nekoliko mjeseci iskazali odlučnost da se do 2030. godine pokrene 100.000 tehnoloških start up kompanija.

“Sa 25 na 100 smo povećali broj profesija koje ćemo podržavati a za koje smatramo da su naša budućnost. Produžili smo trajanje programa obuke na radnom mjestu sa šest na devet mjeseci. I ne samo to, realizujemo nove projekte i programe koji će povećati zaposlenost u raznim oblastima, a posebno u IT sektoru”, poručio je Erdogan.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker