NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan: Serijska proizvodnja turskog bespilotnog aviona Kizilelma počinje krajem 2023.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da njegova zemlja radi na procesu preuzimanja pšenice (preko crnomorskog koridora), pravljenja brašna i priprema oko slanja tog brašna u siromašne zemlje

Konya

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan najavio je u subotu da će serijska proizvodnja prvog nacionalnog bespilotnog borbenog aviona Kizilelma započeti krajem 2023. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas boravio u centralnoj turskoj provinciji Konya, gdje se obratio na sastanku Pokrajinskog savjetodavnog vijeća njegove Stranke pravde i razvoja – AK Parti.

“Dok evropske zemlje zbog energetske krize razmišljaju kako će prezimiti, mi, hvala Bogu, mirni ulazimo u zimu”, naglasio je Erdogan.

Govoreći o naporima njegove zemlje oko izvoza ukrajinskog žita preko crnomorskog koridora, Erdogan je najavio slanje brašna u siromašne zemlje.

“Sada smo u procesu preuzimanja pšenice, pravljenja brašna i priprema oko slanja tog brašna u siromašne zemlje”, rekao je turski predsjednik Erdogan.

Podsjetio je i na ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina o besplatnom slanju žitarica u siromašne zemlje.

Prošle sedmice, nekoliko dana prije planiranog isteka, značajan sporazum o žitu koji su u julu u Istanbulu potpisali Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina produžen je za dodatnih 120 dana, počevši od 19. novembra.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio prekinut u februaru zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Govoreći i o inicijativa Turkiye u odbrambenoj industriji, Erdogan je rekao da će “serijska proizvodnja prvog nacionalnog bespilotnog borbenog aviona Kizilelma započeti krajem 2023. godine”.

Erdogan je govorio kratko i o ekonomiji, poručivši kako će njegova zemlja nastaviti sa politikom spuštanja kamatnih stopa.

“Spustili smo kamatnu stopu na jednocifrenu, tako ćemo i nastaviti. Ne brinite, inflacija će se također smanjiti”, kazao je Erdogan.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker