BALKAN

EU ukorio Kosovo i Srbiju, pozivajući ih da smire tenzije

Rukovodstvo Evropske unije ukorilo je danas i Kosovo i Srbiju, pozivajući ih da smire tenzije i pokažu “evropsko ponašanje“, javlja Anadolu.

Govoreći na brifingu Evropske komisije, Peter Stano, vodeći portparol EU vanjske politike, potvrdio je da je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell primio zajedničko pismo američkih i evropskih parlamentaraca u kojima se traži promjena politike EU-a prema Kosovu i Srbiji.

Stano je kazao da je EU, kao institucija, fasilitator dijaloga Beograda i Prištine i da 27 zemalja članica EU-a moraju da donesu jednoglasnu odluku o promjeni kursa politike bloka.

“Od juna, EU je primijenio privremene mjere protiv Vlade Kosova zbog nesposobnosti da se počne ponašati na evropski način i da preduzme značajne korake za deeskalaciju“, rekao je Stano.

Istakao je da blok očekuje da obje strane pokažu evropsko ponašanje ako žele u EU.

Ranije ove nedelje, grupa poslanika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i zemalja EU-a, uključujući predsjednike vanjskopolitičkih odbora, zahtijevala je da EU izvrši veći pritisak na Srbiju u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Taj potez uslijedio je nakon što je blok uveo privremene mjere protiv Kosova u junu nakon što su tenzije na sjeveru Kosova visoko porasle poslije općinskih izbora u aprilu.

Visoki zvaničnici Kosova i Srbije, uključujući najviše lidere Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, održali su nekoliko rundi razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pokrenut 2011. godine, mehanizam ima za cilj normalizaciju odnosa i pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja sporova u okviru pravno obavezujućeg sporazuma.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#ukorio #Kosovo #Srbiju #pozivajući #smire #tenzije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker