NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Evropske zemlje se suočavaju sa kontiuniranom nestašicom lijekova

Rezultati istraživanja pokazali su da se nestašica lijekova u većini evropskih zemalja značajno pogoršala u odnosu na prošlu godinu

 

Prema nedavnom istraživanju, evropske zemlje još uvijek se suočavaju s visokom nestašicom lijekova, što negativno utiče na pacijente, prenosi Anadolija.

Farmaceutska grupa Evropske unije (PGEU) provela je istraživanje sa apotekama u 29 zemalja, uključujući članice EU, Turkiye, Norvešku i Sjevernu Makedoniju.

Rezultati istraživanja pokazali su da se nestašica lijekova u većini evropskih zemalja značajno pogoršala u odnosu na prošlu godinu.

U četvrtini ovih zemalja 600 lijekova je jedva dostupno, dok je 20 posto zemalja prijavilo nestašicu 200 do 300 lijekova, navodi se.

Tri četvrtine zemalja prijavilo je da su nestašice ove zime bile veće u odnosu na prije godinu dana.

Istraživanje je također pokazalo da se u apotekama širom Evrope najteže mogu naći lijekovi poput antibiotika grupe amoksicilin, koji se koriste u liječenju infekcija respiratornog trakta, sirupi protiv kašlja koji se koriste u liječenju pedijatrijskih bolesti, paracetamol u obliku sirupa, te neki lijekovi za snižavanje tlaka.

Razlog nestašice je pad ponude uprkos rastućoj potražnji.

Sezonske infekcije, posebno gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV), počele su rano i ove godine napredovale jače nego inače u evropskim zemljama.

Stručnjaci kažu da je slabiji imuni sistem povezan s pandemijskim restrikcijama jer ljudi nisu bili izloženi nekim virusima tokom ovog perioda.

Proizvođači lijekova, također nepripremljeni za veliku potražnju, suočeni su sa sve većim brojem infekcija, s energetskom krizom u Evropi i rastućim cijenama sirovina koje utiču na proizvodnju.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker