NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Fidan naglasio hitnu potrebu za potpuni prekid vatre u Gazi za regionalni mir

Turski ministar vanjskih poslova tokom sastanka sa britanskim kolegom rekao je da bi se za trajni mir na Bliskom istoku trebalo implementirati rješenje o dvije države

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u petak sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Cameronom i naglasio hitnu potrebu za potpunim prekidom vatre u Gazi kako bi se postigao trajni mir na Bliskom istoku, javlja Anadolu.

Tokom sastanka održanog u predstavništvu turskog Ministarstva vanjskih poslova u Istanbulu, Fidan je rekao da za trajni mir u regionu treba implementirati prekid vatre u Gazi i rješenje o dvije države.

Tokom 90-minutnog sastanka Fidan i Cameron razgovarali su o regionalnim pitanjima, posebno Gazi, i bilateralnim odnosima.

Cameron je izrazio zadovoljstvo što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao predsjednički dekret o pristupanju Švedske NATO-u i odobrio relevantni protokol.

Tokom sastanka razgovarano je i o važnosti bezbjednosti Crnog mora.

Dvojica ministara su potvrdila odlučnost da ojačaju bilateralne odnose između Turkiye i Velike Britanije u svim oblastima, posebno u trgovini, ekonomiji i odbrambenoj industriji, dodali su izvori.

U sklopu regionalne turneje, Cameron je posjetio Izrael, okupirane palestinske teritorije i Katar prije nego što je stigao u Turkiye.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 26.000 i ranjeno 64.487 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker