NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Fidan pozvao američkog kolegu Blinkena da SAD iskoristi uticaj na Izrael i zaustavi napade na Gazu

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ministar Fidan razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Blinkenom

U razgovoru sa američkim kolegom Antonyjem Blinkenom, ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan pozvao je Sjedinjene Američke Države (SAD) da iskoriste svoj uticaj na Izrael kako bi zaustavili napade na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ministar Fidan razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Blinkenom.

Razgovor je održan na zahtjev američke strane, a razgovarano je o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i odnosima dvije zemlje.

Tokom razgovora naglašen je značaj postupanja u duhu savezništva u američko-turskim odnosima, a razgovarano je i o pitanju prijema Švedske u NATO-u, pitanju kupovine i modernizacije aviona F-16 i saradnje u oblasti odbrambene industrije.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, a Fidan je istakao da se situacija u Gazi i na Zapadnoj obali pogoršava i pozvao je SAD da iskoriste svoj uticaj na Izrael kako bi zaustavile napade.

Šef turske diplomacije Fidan je naglasio da je neophodno uspostaviti potpuni prekid vatre, a onda da Izrael treba dovesti za sto da pokrene politički proces u cilju ostvarivanja pravednog i trajnog mira zasnovanog na rješenju na bazi dvije države.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker