EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTI

Fitch: Cyber napadi predstavljaju rizik za finansiranje poslova

Cyber napad bi mogao predstavljati reputacioni rizik za kompanije, uz potencijalni gubitak poslovanja, navodi agencija

Cyber napadi predstavljaju rizik za finansiranje poslova koji bi mogli utjecati na strane u transakcijama, a mogu čak imati i kreditne implikacije, upozorio je u četvrtak Fitch Ratings, javlja Anadolu.

“Utjecaj kredita mogao bi biti rezultat prekida operativnih aktivnosti, ponovne procjene kvaliteta upravljanja rizikom ili prelivanja na osnovno ponašanje dužnika. Na kraju, cyber napad bi mogao dovesti do propuštene isplate obveznice koja se duguje na vrijeme”, navodi se u saopćenju.

Fitch je naveo da bi cyber napad mogao uzrokovati prekid servisiranja imovine jer se sistemi informacionih tehnologija (IT) gase ako se otkrije neovlašteni pristup ili ako dijelovi poslovanja budu zaključani iz određenih IT sistema.

U nekim slučajevima, posebno u slučaju krađe podataka, cyber napad bi mogao predstavljati rizik za reputaciju kompanija, uz potencijalni gubitak poslovanja, novčane kazne ili tužbe, dodaje se.

“Pored toga, gašenje ili zaključavanje IT sistema može značiti da serviseri nisu u mogućnosti da razrade neispunjene pozicije, odlažući povrate iz portfelja”, navedeno je u saopćenju.

Agencija je pozvala na jačanje sigurnosne infrastrukture i implementaciju alata za prevenciju i otkrivanje upada.

Ostali koraci uključuju mrežnu segregaciju, često provođenje testiranja ranjivosti i penetracije, obuku osoblja i usvajanje alata za ublažavanje, kao što je osiguranje cyber sigurnosti.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker