NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

G-7 osniva Klimatski klub za borbu protiv globalnog zagrijavanja

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je zainteresovane države koje vode ambicioznu klimatsku politiku da se pridruže Klimatskom klubu, dodajući da u narednim mjesecima mogu zajedno oblikovati njegov koncept i strukturu

Berlin

Grupa G-7 najvećih svjetskih ekonomskih sila odlučila je osnovati međunarodni Klimatski klub za borbu protiv globalnog zagrijavanja, objavio je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz, javlja Anadolu Agency (AA).

“Klimatski klub nije zamišljen da bude inicijativa G-7, nego će to biti globalni poduhvat”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon online sastanka lidera G-7.

Pozvao je zainteresovane države koje vode ambicioznu klimatsku politiku da se pridruže Klimatskom klubu, dodajući da u narednim mjesecima mogu zajedno oblikovati njegov koncept i strukturu.

“Ovo nije ekskluzivni klub, on je namijenjen da bude što je moguće više otvoren prema mnogim zemljama, kako bismo i mi zajedno savladali ovaj veliki zadatak, moramo zaštititi našu planetu i životnu sredinu za buduće generacije”, rekao je njemački kancelar.

Scholz je napomenuo da je G-7 zatražila od Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u tandemu sa Međunarodnom agencijom za energiju, da bude domaćin privremenog sekretarijata za Klimatski klub

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker