BALKAN

Građani se 19. put okupili na protestu “Srbija protiv nasilja”

Građanski protest “Srbija protiv nasilja”, devetnaesti po redu, počeo je večeras ispred zgrade Vlade Srbije, a cilj protestne šetnje je zgrada privatne prorežimske TV Pink, javlja Anadolu (AA).

Proevropska srbijanska opozicija, koja je organizator protesta, pozvala je građane da šetaju do TV Pink jer ta televizija ne samo da nije promenila uređivačku politiku već je započela novi rijaliti.

Građani smatraju da su upravo rijaliti programi doprineli stvaranju atmosfere u društvu koja je dovela do dva masovna ubistva početkom maja.

Navedeno je da TV Pink uvredljivim spotovima nastavlja da širi mržnju, pre svega prema političkim protivnicima srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića, ali i prema svima onima koji se protive politici vladajućeg režima.

Zbog toga je jedan od zahteva protesta da se TV Pink i TV Hepi, koja je takođe privatna i prorežimska, oduzmu nacionalne frekvencije.

Podsećajući da je pre nekoliko dana policija sprečila kretanje i delovanje poslanika opozicije u Skupštini Srbije, što je nezapamćeni skandal u istoriji srbijanskog parlamentarizma, organizatori protesta naveli su da je to još jedan razlog zbog koga bi građani trebalo da učestvuju u protestu.

Građanski protesti u Beogradu, a zatim i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva početkom maja, u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, i u njima je, između ostalih, ubijeno i devetoro učenika.

Osim oduzimanja nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi građani zahtevaju i institucionalnu odgovornost predstavnika vlasti zbog promocije nasilja i govora mržnje u srbijanskom društvu, odnosno smenu ministra policije Branislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektonske medije, smena rukovodstva Radio-televizije Srbije i gašenje tabloidnih medija koji objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Iako ga nema u zvaničnim zahtevima, učesnici protesta svojim povicima i transparentima najčešće traže odgovornost Vučića i njegov odlazak sa vlasti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Građani #put #okupili #protestu #Srbija #protiv #nasilja

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker