Vijesti iz Turske

Građani mogu biti mirni, nadoknadit ćemo svaku vrstu štete

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je danas Antaliju koja se već danima bori sa šumskim požarima. Erdogan je poručio kako građani mogu biti mirni i da će biti nadoknađena svaka vrste šteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u pratnji ministra poljoprivrede i šumarstva Bekira Pakdemirlija iz helikoptera nadgledao područja zahvaćena šumskim požarima u distriktu Manavgat, u Antaliji. Nakon toga je govorio na konfereniciji za novinare.

Erdogan je na samom početku naglasio kako su obezbijeđena sredstav od 50 miliona turskih lira za hitne potrebe u područjima zahvaćenim požarom, te kako su žrtvama katastrofe stavili na raspolaganje sve raspoložive resurse, od šatora do hrane.

“Kuće pogođene katastrofom bit će autentično obnovljene sa svim pomoćnim objektima u roku od godinu dana. Počinjemo za jedan mjesec, sve će biti gotovo u roku od godinu dana. Pomoći ćemo onima čije su kuće izgorjele ili oštećene. Pokrit ćemo štete nastale u poljoprivredi i stočarstvu“, rekao je Erdogan, te poručio:

“Naši građani mogu biti mirni. Nećemo dopustiti da iko bude oštećen, pokrit ćemo sve vrste štete.“

Dodao je također kako će građanima pogođenim požarom biti pružene i značajne olakšice po pitanju plaćanja poreza, kreditnog zaduženja i drugih finansijskih obaveza.

Erdogan je podsjetio kako njegova vlada pridaje veliku važnost pošumljavanju, te kako će pošumljavanje spaljenih područja početi s prvim kišama.

Podijelio je podatke o samom procesu gašenja požara.

“U borbi protiv požara učestvuje 4.000 osoba, šest aviona, 45 helikoptera, jedan bespilotni helikopter, devet bespilotnih letjelica, 660 sprava za gašenje požara, 65 građevinskih mašina, 117 vatrogasnih vozila i 31 ambulantna kola“, rekao je Erdogan.

Pozvao je sve građane da u što je moguće većoj mjeri zaštite šume, te da ne pale vatru bez mjera opreza.

Osvrnuo se kratko i na tvrdnje oko mogućnosti da su požari namjerno izazavani.

“Ako postoje oni koji su izdali našu zemlju i našu naciju u toj mjeri da su spremni zapaliti ovu zemlju, naša je dužnost uhvatiti ih i osigurati da budu kažnjeni na najstroži način“, rekao je Erdogan.

Na samom kraju turski predsjednik je iskazao rahmet stradalima u požaru, a njihovim porodicama izrazio saučešće.

Prema posljednjim informacijama, u požarima koji bjesne u turskim mediteranskim gradovima poginulo je šest osoba.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Građani #mogu #biti #mirni #nadoknadit #ćemo #svaku #vrstu #štete

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker