BALKAN

Hadžibajrić ugostio delegaciju pobratimske općine Selcuklu iz Turske

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas delegaciju pobratimske turske Općine Selcuklu-Konya, predvođenu načelnikom Ahmetom Pekyatirmacijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove dvije općine povezuje izuzetna dugogodišnja saradnja koja je rezultirala brojnim projektima. Općina Selcuklu je u potpunosti finansirala izgradnju Balkansko-mevlevijskog istraživačkog centra 2013. godine, a prije dvije godine sufinansirali su i rekonstrukciju igrališta u vrtiću Bajka.

Tokom sastanka razgovaralo se o nastavku saradnje koja bi sada bila usmjerena na projekte iz oblasti kulture i obrazovanja, tačnije razmjenu učenika. Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, uskoro bi 40 učenika iz općine Selcuklu moglo doputovati u Stari Grad i učiti o historiji, kulturi i tradiciji općine, ali i cijelog Sarajeva i BiH.

Istovremeno, učenici iz Starog Grada putovali bi u općinu Selcuklu i učili o njihovoj prošlosti i ljepotama.

S obzirom da je pandemija zaustavila redovne posjete između pobratimskih općina, načelnik Pekyatirmaci je istakao da u općini Stari Grad nije bio od 2019. godine te se zanimao za prilike u općini i kako se pandemija koronavirusa odrazila na život u Starom Gradu. Bila je to prilika da ga Hadžibajrić upozna s djelovanjem i podrškom koju je ova lokalna zajednica pružila građanima.

S druge strane, Hadžibajrić se interesovao za trenutno stanje u Republici Turskoj te posljedicama nedavnih požara i poplava u ovoj zemlji.

Još jednom je izrazio žalost zbog tragedija koje su zadesile ovu zemlju, posebno zbog velikog broja stradalih ljudi u poplavama koje su zahvatile provincije Bartin, Kastamonu i Sinop, koje se nalaze na obali Crnog mora.

Današnja posjeta bila je prilika i da načelnik općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci čestita izbornu pobjedu Hadžibajriću kazavši da je itekako svjestan težine i ozbiljnosti funkcije koju obavlja.

“Duboko vjerujem da ćete, imajući u vidu vaše dugogodišnje iskustvo, i ovaj mandat iznijeti na najbolji mogući način… Želimo da se naša saradnja i dalje nastavi i kada god imate potrebu za našom podrškom, mi ćemo se odazvati onoliko koliko smo u mogućnosti”, poručio je Pekyatirmaci, navedeno je u saopćenju Općine Stari Grad Sarajevo.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Hadžibajrić #ugostio #delegaciju #pobratimske #općine #Selcuklu #Turske

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker