BALKAN

Heroji sa Žuči se ne smiju zaboraviti

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu u utorak je položeno cvijeće u povodu 28. godišnjice odbrane brda Žuč i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića i saboraca, javlja Anadolu Agencu (AA).

Udruženje “1.Slavna-Viteška brigada” Sarajevo priredilo je aktivnosti povodom obilježavanja 28. godišnjice odbrane brda Žuč i pogibije komandanta 1. motorizovane brigade Envera Šehovića, zatim 1. bataljona Zlatnog ljiljane Zahira Panjete i svih saboraca koji su položili svoje živote u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Cvijeće na mezarje u haremu Alipašine džamije položili su članovi Udruženja “1. Slavna – 111. Viteška brigada Sarajevo“, predstavnici boračkih kantonalnih i općinskih udruženja, veterani brigade, porodice šehida i poginulih boraca, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Heroji sa Žuči se ne smiju zaboraviti

Nusret Aganović, predsjednik Udruženja “1.Slavna-Viteška brigada” Sarajevo, koji je jedan od saboraca rahmetli Envera Šehovića, podvlači kako je današnji dan važan datum za historiju.

“Ovo je važan datum za čitavu historiju, da nije bilo ovakvih gazija ko što je bio Enver Šehović, oni (neprijatelj) bi bili oko Sarajeva i do 1995. Imali smo dobru viziju, dobre saborce i krenuli da oslobađamo BiH. Enveru rahmetli bio je san da oslobodi Vogošću i da krenemo prema Ilijašu. Nažalost, jedna granata koja je pala na komandno mjesto, koje je bilo 500 metara iza linije. Možete zamisliti kakav je bio borac, bio uz svoje vojnike i saborce, koje je uvijek hrabrio, tako je i poginuo”, kazao je Aganović, te dodao:

Heroji sa Žuči se ne smiju zaboraviti

“Enver Šehović je jedan Enver Šehović na Žuči i njega ne može niko zamijeniti. Mi njega pamtimo i pamtimo ćemo ga dok smo živi, generacije će to prenositi s koljena na koljeno.”

Na obilježavanju su bili predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Edin Okerić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i mnogobrojni građani.

Heroji sa Žuči se ne smiju zaboraviti

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma planirano je i da se cvijeće položi i na mjestu pogibije, kao i na Spomen oblježju Jezero. Također, danas će biti održana i premijera filma o heroju oslobodilačkog rata ’92-’95 Enveru Šehoviću, u “Dječijoj kući”, općine Novo Sarajevo, u ulici Grbavička bb (kod Jordanske džamije).

Šehović je poginuo na današnji dan 1993. u odbrani brda Žuč. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u opštini Foča. S 15 godina Šehović je u Sarajevu upisao Srednju vojnu školu, a zatim Vojnu akademiju u Beogradu. U 25. godini pridružio se Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine.

Šehović se proslavio komandujući Prvom slavnom kasnije viteškom motorizovanom brigadom. Prva slavna – 111. viteška brigada postat će jedna od najuspješnijih brigada i na ratištu van Sarajeva.

Među borcima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuč bio je najveći broj dobitnika ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” u Armiji BiH.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Heroji #Žuči #smiju #zaboraviti

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker