SVIJET

Intervencija izraelskih snaga tokom protesta Palestinaca

Izraelska policija intervenirala je tokom protesta održanih u naselju Sheikh Jarrah u Al-Qudsu (Jerusalemu), čiji se stanovnici suočavaju s prijetnjom prisilnog iseljenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je održan kao podrška palestinskim porodicama suočenim s prijetnjom o deložaciji. Demonstranti su uzvikivali slogane protiv izraelske politike.

Izraelske snage sprečavaju demonstracije podrške Palestincima, kojima prijeti iseljenje iz domova.

Izraelske vlasti već neko vrijeme prijete deložacijama i preseljenjem mještana Shekh Jarraha, a priča je to o progonu, oduzimanju zemlje i masakrima koju Palestinci proživljavaju još od Nekbe (Velika katastrofa) iz 1948. godine.

U Sheikh Jarrahu živi 28 palestinskih porodica koje je Izrael protjerao 1956. godine, a Jordan im izgradio kuće u tom kvartu u Al-Qudsu. Te palestinske porodice ne žele ponovo biti prognanici.

Palestinske porodice u Sheikh Jarrahu godinama se suočavaju s prijetnjom deportacije iz tog mjesta, a dodatne tenzije u regiji izazvala je odluka izraelskog suda u Al-Qudsu kojom je 2019. godine pozitivno odgovoreno na zahtjev jevrejskih doseljenika koji su tražili da se palestinske porodice isele kako bi oni uselili u njihove kuće. Shodno odluci, prve četiri palestinske porodice su trebale biti iseljene do 4. januara ove godine.

Palestinske porodice su pokrenule žalbeni postupak, ali je žalba odbijena sredinom februara. Izraelski sud je 4. marta odbio sve žalbe koje su palestinske porodice uložile.

Vrhovni sud Izraela je 2. maja dao rok palestinskim porodicama da se do 6. maja dogovore s jevrejskim doseljenicima u vezi iseljavanja i predaje kuća.

Vrhovni sud je 9. maja najavio da će donijeti konačnu presudu o tom slučaju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Intervencija #izraelskih #snaga #tokom #protesta #Palestinaca

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker