NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Iran: Broj poginulih u bombaškim napadima revidiran na 84

Obraćajući se predstavnicima medija tokom posjete Kermanu, ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da su na osnovu forenzičke procjene do sada ukupno 84 osobe proglašene mrtvima, dok su 284 povrijeđene

Iranski zvaničnici revidirali su u četvrtak podatke o broju poginulih u jučerašnjim bombaškim napadima u gradu Kerman na jugoistoku zemlje, navodeći da je broj žrtava 84, umjesto 103 kako je ranije procijenjeno, prenosi Anadolu.

Obraćajući se predstavnicima medija tokom posjete Kermanu, ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da su na osnovu forenzičke procjene do sada ukupno 84 osobe proglašene mrtvima, dok su 284 povrijeđene.

Mnogi od povrijeđenih su i dalje u kritičnom stanju, dodao je iranski zvaničnik, ističući da bi moglo doći do povećanja broja smrtno stradalih.

Ukupno 220 povrijeđenih primljeno je u različite bolnice u planinskoj pokrajini, saopštio je ministar i dodao da se situacija normalizovala.

Najmanje dvije snažne eksplozije odjeknule su na putu koji vodi do mezara Soleimanija gdje se održavala komemoracija povodom četvrte godišnjice ubistva komandanta elitne jedinice iranske Revolucionarne garde, koji je ubijen u američkom napadu dronom u Bagdadu u januaru 2020.

Sigurnosne agencije još istražuju uzrok eksplozija. Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napade, najsmrtonosnije u istoriji Irana nakon 1979. godine.

Šef Organizacije za hitne medicinske pomoći u Kermanu Sayyed Mohammad Saberi govoreći u četvrtak za državnu televiziju potvrdio je reviziju broja umrlih sa 103 na 84.

Rekao je da su mnoga tijela unakažena uslijed snažnih bombardovanja, što je dovelo do netačnog broja poginulih.

Predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da će počinioce “kukavičkog čina uskoro identifikovati i kazniti” bezbjednosne agencije i agencije za provođenje zakona.

On se također obrušio na Sjedinjene Američke Države i Izrael zbog njihovih “zločina” i rekao da će “platiti cijenu”, ne optužujući ih direktno.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker