NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Iran i Rusija postigli dogovor da u trgovini koriste nacionalnu valutu umjesto dolara

Kako se navodi, iranske i ruske banke koje su pod američkim sankcijama sada mogu koristiti međubankarske sisteme osim SWIFT-a za obavljanje transakcija u lokalnim valutam

Sporazum između Irana i Rusije o trgovanju nacionalnim valutama umjesto američkim dolarima u komercijalnim transakcijama konačno je zaključen, prenosi Anadolu.

Kako je objavila iranska novinska agencija IRNA, pozivajući se na Centralnu banku Irana, sporazum o uklanjanju dolara iz međusobne trgovine zaključen je na sastanku održanom u Rusiji između predsjednika Centralnih banaka dvije države.

Kako se navodi, iranske i ruske banke koje su pod američkim sankcijama sada mogu koristiti međubankarske sisteme osim SWIFT-a za obavljanje transakcija u lokalnim valutama.

Iran i Rusija objavili su u julu 2022. da planiraju koristiti svoje nacionalne valute umjesto američkog dolara u međusobnim komercijalnim transakcijama.

Na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Teheranu 19. jula 2022. iranski lider ajatolah Ali Khamenei izjavio je da se dolar ne treba koristiti u globalnoj trgovini.

“Dolar bi postepeno trebalo maknuti iz globalne trgovine”, kazao je.

Putin je tada istakao da Sjedinjene Američke Države (SAD) pokušavaju da iskoriste dolar kao sredstvo pritiska.

Iran je 25. decembra potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), koju predvodi Rusija.

Euroazijska ekonomska unija (EAEU) je ekonomska unija pet postsovjetskih država koje se nalaze u Euroaziji. EAEU ima integrisano jedinstveno tržište.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker