NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Iran: Zbog nestašice plina zatvorene javne ustanove i obrazovne institucije

Osjetan pad temperatura posljednjih sedmica doveo je do nezampaćenog povećanja potrošnje energije u Iranu

Većina državnih institucija, univerziteta i škola širom Irana bila je zatvorena u nedjelju usljed snažnog hladnog talasa koji je zahvatio zemlju i nestašice plina, prenosi Anadolija.

Osjetan pad temperatura posljednjih sedmica doveo je do nezampaćenog povećanja potrošnje energije.

Zvaničnici kažu da je taj potez usmjeren na upravljanje potrošnjom gasa kako bi se osiguralo da ne dođe do nestašice plina za domaćinstva i hitne službe.

Prema iranskom ministarstvu nafte, potrošnja plina u zemlji porasla je za 30 posto ove godine u odnosu na prošlu zimu, što je navelo vlasti da zatvore urede i obrazovne institucije.

Samo jedna trećina filijala svake banke u provinciji Teheran bila je otvorena u nedjelju, a nastava se odvijala online.

Tokom sastanka sa zvaničnicima Nacionalne iranske gasne kompanije (NIGC) u nedelju, predsjednik Irana Ebrahim Raisi pozvao je na mjere sprečavanja nestašice gasa širom zemlje.

On je, međutim, rekao da zatvaranje vladinih kancelarija nije “idealno rešenje” za problem nestašice gasa, ističući da je prioritet isporuka gasa domaćinstvima.

U subotu je NIGC, koji posluje pod okriljem Ministarstva nafte, izvijestio o značajnim rezovima u opskrbi gasom u pet gradova u sjeveroistočnoj provinciji Horasan Razavi, gdje je temperatura drastično pala.

Do nestašice plina u zemlji došlo je nakon što je Turkmenistan ove godine prekinuo isporuku gasa Iranu zbog veće domaće potražnje.

Prema sporazumu potpisanom u decembru 2021. između Irana, Turkmenistana i Azerbejdžana, 1,5 do 2 milijarde kubnih metara gasa godišnje se isporučuje iz Turkmenistana u Azerbejdžan preko Irana, od čega Iran preuzima svoj dio kojim zadovoljava potrebe sjeveroistočnih provincija.

Iran ima jednu od najvećih rezervi nafte i plina u regionu od 1,2 triliona barela, koji nisu u potpunosti iskorišteni.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker