NAJNOVIJE VIJESTISPORT

Irske košarkašice odbile se rukovati prije utakmice s Izraelkama

Nakon što je izraelska košarkašica Dor Saar 7. februara dala izjave o tome da je irska reprezentacija "antisemitska", Košarkaški savez Irske objavio je da su ti komentari "provokativni i potpuno pogrešni"

Irska ženska košarkaška reprezentacija nije se rukovala s izraelskim igračicama u susretu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. godine (Eurobasket 2025) koja je odigrana jučer u Rigi, kao odgovor na tvrdnju izraelske igračice o “antisemiizmu”, javlja Anadolu.

Irske košarkašice su himnu pratile sa strane, za razliku od Izraelki koje su bile na terenu tokom ceremonije prije utakmice odigrane u Rigi, glavnom gradu Latvije. Irske košarkašice također se nisu rukovale s izraelskim protivnicama, suprotno “tradicionalnoj ceremoniji prije utakmice“.

Nakon što je izraelska košarkašica Dor Saar 7. februara dala izjave o tome da je irska reprezentacija “antisemitska”, Košarkaški savez Irske objavio je da su ti komentari “provokativni i potpuno pogrešni”. Savez se prije utakmice oglasio saopćenjem i naveo da se reprezentacija neće pridržavati pravila “tradicionalne ceremonije prije utakmice”.

Utakmica, koja je premještena u Rigu zbog tekućeg rata u Pojasu Gaze i završila pobjedom Izraela 87:57, odigrana je unatoč pritisku na Irsku da bojkotira utakmicu.

U svojoj izjavi prije utakmice, predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza Irske John Feehan rekao je da bi se, ako bojkotiraju utakmicu protiv Izraela, mogli suočiti s visokim kaznama i izbacivanjem iz FIBA-inih takmičenja.

U saopćenju Saveza navodi se da bi FIBA ​​Europe mogla izreći kaznu do 80.000 eura ako se utakmica u Rigi ne odigra, te da ako se revanš ne odigra kasnije ove godine može biti izrečena dodatna novčana kazna do 100.000 eura.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker