NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Italija uvela obavezno testiranje na COVID za putnike iz Kine

Odluka je donesena nakon što je Kina odustala od politike nulte stope COVID-19

Italija je u srijedu postala prva zapadna država koja je uvela obavezno testiranje na koronavirus za putnike koji avionom dolaze iz Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova odluka je donesena nakon što je Kina odustala od politike nulte stope COVID-19 iako se veliki broj ljudi u toj azijskoj zemlji svakodnevno zarazi virusom.

Ministar zdravlja Orazio Schillaci rekao je da je “od suštinskog značaja osigurati nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa kako bi se zaštitilo italijansko stanovništvo”.

Istakao je da će obavezno biti i dostavljanje negativnog testa.

Svaki drugi putnik koji stiže na Aerodrom Malpensa u Milanu je pozitivan na COVID-19, prema izvještajima novinske agencije ANSA.

Guido Berolaso, član Regionalnog vijeća za zdravstvo regije Lombardija, izjavio je da je 35 od 92 putnika u avionu iz Kine za Milano 26. decembra bilo pozitivno, dok su 62 od 120 putnika na drugom letu također bili pozitivni na COVID-19.

Na aerodromima Malpensa u Milanu i Fiumicino u Rimu bit će ponovo postavljene kabine za testiranje za putnike iz Kine i druge koji imaju određene simptome.

Kina je nedavno objavila da će početi ublažavati mjere protiv pandemije, nakon tri godine izolacije, zatvorenih granica i obavezne karantene.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker