NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Izrael: Ben-Gvir navodno prijeti ostavkom u znak protesta protiv Vladine politike

Privatna televizija “Kanal 13“, javila je da je krajnje desničarski ministar kritičan prema Vladinom "blagom" odgovoru na raketnu vatru iz Gaze i sporu evakuaciju beduinske zajednice Khan al-Ahmar u blizini Istočnog Al-Qudsa

Al-Quds

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zaprijetio je ostavkom u znak protesta protiv politike Vlade Benjamina Netanyahua, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolija,

Privatna televizija “Kanal 13“, pozivajući se na izvore bliske Ben-Gviru, javila je da je krajnje desničarski ministar kritičan prema Vladinom “blagom” odgovoru na raketnu vatru iz Gaze i sporu evakuaciju beduinske zajednice Khan al-Ahmar u blizini Istočnog Al-Qudsa (Jerusalema).

“Ben-Gvir vjeruje da ima partnere u Vladi da izvrše ovu promjenu”, dodali su izvori.

Kako navode, Ben-Gvir je, međutim, zadovoljan odgovorom Vlade u vezi sa nekim pitanjima, poput zatvaranja domova Palestinaca uključenih u napade, rušenja domova u istočnom Al-Qudsu i izdavanja dozvole Izraelcima da kupuju oružje.

Izrael tvrdi da je Khan al-Ahmar izgrađen na zemljištu u državnom vlasništvu, što demantuje 190 Palestinaca koji žive u zajednici od 1950-ih godina, nakon njihovog protjerivanja sa ognjišta u oblasti Negev 1948. godine.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. U više navrata se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa u istočnom Al-Qudsu.

U novembru je izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio da je “cijeli svijet zabrinut” zbog Ben-Gvirovih krajnje desničarskih stavova.

Na palestinskim teritorijama je posljednjih dana porasla napetost nakon izraelske vojne operacije u gradu Jeninu na Zapadnoj obali prošle sedmice, u kojoj je poginulo deset Palestinaca. Sedam Izraelaca je također ubijeno u pucnjavi u okupiranom istočnom Al-Qudsu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker