Vijesti iz Turske

Izvoz Turske u oblasti odbrambene industrije i vazduhoplovstva premašio tri milijarde dolara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na svečanom otvorenju 15. izdanja Međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF) istakao je da je Turska u protekle dvije decenije ostvarila ogroman uspjeh i napredak u oblasti odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je u posljednjih 19 godina napravila revoluciju u odbrambenoj industriji, baš kao i u mnogim drugim oblastima”, istakao je Erdogan.

Naglasio je također da je Turska posljednjih godina u ogromnoj mjeri smanjila zavisnost o vanjskoj odbrambenoj industriji.

“Ovisnost turske odbrambene industrije od uvoznih elemenata smanjena je sa 80 na 20 posto. Turska je danas među tri-četiri vodeće zemlje u svijetu u dizajnu, proizvodnji i prodaji naoružanih bespilotnih letjelica koje su već dokazale svoj uspjeh na tom polju”, rekao je Erdogan te dodao:

“Naš izvoz u oblasti odbrane i vazduhoplovstva, koji prije nije dostizao ni 250 miliona dolara, premašio je granicu od tri milijarde dolara.”

Napomenuo je da će Turska i narednih godina nastaviti sa velikim projektima u oblasti odbrambene industrije.

“Turska je posebno fokusirana na odbrambenu industriju kako bi prevladala poteškoće koje su uzrokovali globalni dobavljači, kao i prikriveni ili otvoreni embargo”, pojasnio je turski predsjednik.

Kako je kazao, Međunarodni sajam odbrambene industrije u Istanbulu postao je jedan od najvećih sajmova takve vrste u svijetu.

“Sporazumi koji budu potpisani na sajmu u Istanbulu pokazatelji su da je naš sajam već sada zauzeo globalnu poziciju u oblasti odbrambene industrije”, istakao je.

Naveo je da je Turska država koja sa zadovoljstvom dijeli sa svojim prijateljima sva postignuća i sposobnosti koje je razvila u oblasti odbrambene industrije.

“Mislimo da izgradnja atmosfere mira, stabilnosti i povjerenja u našem regionu i svijetu ovisi o uspostavljanju pravedne ravnoteže u odbrambenoj industriji”, kazao je Erdogan.

IDEF 2021, jedan od najvećih događaja u svijetu u odbrambenoj industriji, otvoren je u utorak u Istanbulu. Na sajmu su predstavljani najnoviji vojni proizvodi i oprema iz Turske i svijeta.

Četverodnevni događaj održava se pod pokroviteljstvom ureda turskog predsjednika, a domaćin i organizator su Ministarstvo odbrane Turske i Fondacija Oružanih snaga Turske.

Na sajmu u Istanbulu učestvuje 536 domaćih i 700 stranih kompanija. Očekuje se da će događaju prisustvovati i 97 visokopozicioniranih zvaničnika iz cijelog svijeta – 31 ministar vlade, 33 načelnika vojske i 33 generala kopnene vojske.

Prošle godine događaj je privukao više od 1.000 učesnika i oko 76.000 profesionalaca iz 71 države. Sajam u 2021. godini bio je planiran u maju, ali je odgođen zbog mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Na sajmu će također biti održani paneli o nizu tema kao što su istraživanje svemira, buduće tehnologije i digitalna transformacija. Očekuje se da će tokom ovog događaja biti održano nekoliko ceremonija potpisivanja sporazuma o saradnji.

Događaj prikazuje široku paletu obrambenih proizvoda i opreme u različitim područjima, uključujući kopnena vozila, bespilotne letjelice, oružje, simulatore, radare, sonare, rješenja za mornaričke platforme, zrakoplovne sisteme, rakete, logistička vozila, opremu za opskrbu i sigurnost sistema.

Međunarodni sajam odbrambene industrije (IDEF) prvi put je organizovan 1993. godine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Izvoz #Turske #oblasti #odbrambene #industrije #vazduhoplovstva #premašio #tri #milijarde #dolara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker