BALKAN

Jednu od pet islamskih dužnosti obavit će 996 osoba

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, krenut će 24. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije su nadležne saudijske vlasti objavile da će ovogodišnji hadž moći obaviti milion hadžija iz Saudijske Arabije i svijeta mlađih od 65 godina, te da će broj hadžija koji dolaze iz određenih zemalja biti utvrđen na osnovu važećih kvota, ali i zdravstveno-epidemioloških preporuka.

Iz Bosne i Hercegovine će ove godine na hadž ići 996 budućih hadžija.

“Iz Bosne i Hercegovine maksimalan broj hadžija koji mogu obaviti hadž je 2.200. Ove godine je Saudijska Arabija odredila za sve zemlje da taj broj bude 45 posto od maksimalnog broja. Tako da će iz Bosne i Hercegovine ove godine na hadž ići 996 hadžija. Rasporedili smo ih po muftijstvima”, rekao je Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Jednu od pet islamskih dužnosti obavit će 996 osoba

Kako je kazao, muftijstva su obavila upise i prijeme dokumentacije i uplata.

“Najviše ide iz sarajevskog muftijstva – 334 hadžija, iz bihaćkog ide 149, tuzlanskog 169, zeničkog 174, travničkog 66, mostarskog 34, banjalučkog devet, goraždanskog pet, zatim pet iz Ureda vojnog muftije i 42 vodiča, doktori, rukovodstvo… Konačan broj je 996 sa vodičima i svima. Pripreme za odlazak su u toku. Završavamo sve ono što je potrebno. Završili smo dogovor sa aviokompanijom Turkish Airlines koji će nas prevoziti u jednom danu – 24. juna, a povratak je planiran za 21. juli. Završili smo taj dio koji je od iznimne važnosti. Završili smo i ugovore sa hotelima u Mekki i Medini. U Mekki će naše hadžije boraviti u hotelu sa pet zvjezdica koji je jako blizu Kabe. Hadžije će praktično moći na svaki namaz dolaziti iz hotela u harem. I u Medini smo završili hotel, mislim da naše hadžije nikada nisu bile smještene bliže Poslanikovoj džamiji”, izjavio je Hadžić za AA.

Prema njegovim riječima, od aviokompanije su tražili da sve buduće hadžije putuju isti dan.

“Ukoliko putuju u nekoliko dana, to nam poskupljuje boravak tamo”, rekao je Hadžić navodeći da još uvijek nemaju tačne termine letova ali bit će tri ili četiri leta u jednom danu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini utvrdila je da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž, jedan od pet osnovnih stubova islama, iznosi 12.000 KM.

“Posljednji hadž koji je bio iz Bosne i Hercegovine je bio 2019. godine i koštao je 8.150 KM. Ove godine hadž košta 12.000 KM. Razlog za to je poskupljenje svega u Saudijskoj Arabiji. U međuvremenu Saudijska Arabija je uvela PDV u iznosu od 15 posto kao i gradske takse od pet posto. Zatim, globalna situacija u svijetu, rat u Ukrajini je doveo do toga da je sve poskupilo. Tako je i u Saudijskoj Arabiji, hrana je poskupila i više nego kod nas”, istakao je Hadžić.

Uslovi za prijavu na hadž su da osoba nije starija od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine, da ima primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv Covida 19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson – ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od gore nabrojanih) i ako će proći osam mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. mora se primiti i treća doza.

Također, jedan od uslova je i da je osoba primila vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY – 135 “žuti karton”), da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine, da ima fotografije sa bijelom pozadinom, formata kao za pasoš i prije putovanja treba uraditi PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

“Nadam se da će svi biti negativni jer ne smijem ni zamisliti šta će se dogoditi ako neko bude pozitivan. Zato apelujem na sve naše hadžije da se čuvaju do polaska, da pripaze na svoje zdravlje kako bi njihov test bio negativan. Prema zadnjim informacijama, izgleda da će sve hadžije morati nositi maske. To je razumljivo jer će biti veliki broj ljudi sa svih strana svijeta”, pojasnio je Hadžić.

Nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob na 65 godina starosti.

“To je razumna odluka s obzirom da je ovo vanredni hadž, nije redovni. To je bilo za očekivati. Bilo je onih koji su željeli obaviti hadž ove godine, a neće moći zbog ove odluke. S tugom su dočekali ovu vijest. Umirili smo ih tako što smo im kazali da je to samo ove godine i da se nadamo da će saudijske vlasti sljedeće ili u godinama koje dolaze, skinuti to ograničenje. Ali ovo je i poruka svima da se hadž treba obaviti na vrijeme, a ne da se čeka duboka starost”, naglasio je Hadžić.

Među ovogodišnjim budućim hadžijama ima i veliki broj bračnih parova i mladih ljudi.

“Imamo nekoliko slučajeva gdje idu tri ili četiri člana jedne porodice. Imamo mnogo bračnih parova koji idu na hadž ove godine. Najmlađi budući hadžija ove godine je Mehmedalija Mehić, rođen 2002. godine, a najmlađa hadžinica je Merjem Krlić, rođena 2002. godine. Najstarija hadžinica ove godine je Mula Pejzić, rođena 1957. godine, a najstariji je Emin Fočo, rođen 1957.”, dodao je Hadžić.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Jednu #pet #islamskih #dužnosti #obavit #će #osoba

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker