BIHNAJNOVIJE VIJESTI

Kantonalni sud Tuzla: Grupa osuđena na 74 godine zatvora za organizovanu trgovinu ljudima

Šestočlana grupa grupi osuđena je zbog krivičnog djela organizovana trgovina ljudima, a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za šest optuženih za organizovanu trgovinu ljudima vezanu za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja i izrekao im kazne zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

” Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina, Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina, Berisi Džinić u trajanju od 11 godina, te za još dva člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, kazna zatvora u trajanju od po pet godina”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Iz Tužilaštva podsjećaju da se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Šaban Salčinović (50), Halil Salihović (44), Berisa Džinić (43), Ibro Džinić (45), Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) terete da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili krivično djelo organizovana trgovina ljudima, a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe u periodu od 2017. do februara 2021. godine više djece uzrasta od četiri do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

“Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno. Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obučena i odjevena, gladna, stalno pod prijetnjom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali”, navode iz Tužilaštva.

Dodaje se da je Kantonalni sud Tuzla je nakon objave prvostepene presude produžio mjeru pritvora za optužene Šabana Salčinovića, Ibru Džinića i Halila Salihovića.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker