BALKANNAJNOVIJE VIJESTIZANIMLJIVOSTI

Koja država na Balkanu ima najstarije stanovnišvo

Prema podacima američke Centralne obaveštajne agencije CIA, Bosna i Hercegovina je na trećem mestu u regionu Balkana po starosti stanovnika, i dodaje da je od ukupnog broja stanovnika 16 odsto u kategoriji treće životne dobi, a najviše ih je u Hrvatskoj - 21 posto.

Prema podacima iz jula ove godine, američka CIA procenjuje da u BiH žive 3.824.782 stanovnika.

U starosnoj dobi do 14 godina BiH ima 13,18 posto stanovništva, u dobi od 15 do 24 godine 10,83 posto, a najbrojnija je populacija u životnoj dobi od 25 do 54 godine (44,52 posto). BiH ima i 15,24 posto stanovništva u životnoj dobi od 55 do 64 godine starosti, a penzionerski deo (iznad 65 godina) čini 16,22 posto stanovništva.

Takođe, dodaje se, BiH je zemlja iz koje ljudi odlaze, i to najviše mladi, koji bi trebalo da zasnivaju porodice, a tačnih podataka o tome nema.Stručnjaci upozoravaju da se situacija tokom pandemije koronavirusa dodatno pogoršala.

Ekonomista Admir Čavalić  kaže da BiH već ima probleme zbog činjenica koje su navedene u izveštaju CIA-e.

Evidentno je da već sad imamo nedostatak određene radne snage, tu je i niska produktivnost radnika. Očekuje se da će u narednih 15 godina novih 300.000 korisnika ući ili, bolje reći, steći prava na korištenje sistema PIO”, pojasnio je ČavalićDodao je da zabrinjava to što potencijalni, budući ekonomski prosperitet ne garantuje unapređenje demografskih pokazatelja, izuzev usporavanja trenda odlaska ljudi.

“Iskustva drugih zemalja pokazuju da pronatalitetne politike ne daju rezultate u kratkom roku. Zbog toga smatram da bismo uskoro mogli uvoziti radnu snagu, i to s ciljem održavanja ekonomskih odnosa”, rekao je.

Čavalić kaže da će vlast morati da odluči na taj potez, prvenstveno radi stabilnosti velikih socijalnih sistema.

“Treba naglasiti da se naši socijalni sistemi zasnivaju na međugeneracijskoj solidarnosti. To je koncept koji ne funkcioniše ako nema nove generacije koja bi se solidarizovala”, naveo je Čavalić.

Najviše starih osoba na području Zapadnog Balkana ima Hrvatska – 21 posto.

Prema istim podacima, Srbija je na drugom mestu, Crna Gora na četvrtom, Severna Makedonija na petom, a sledi Albanija.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker