NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Kolera se i dalje širi u Siriji, umrlo 96 osoba

Na sjeveru i sjeverozapadu zemlje postoje 22.763 sumnjiva slučaja, od kojih su 484 potvrđena laboratorijskim analizama

Kolera se nastavlja širiti u Siriji nakon tri mjeseca nakon prve infekcije, a broj umrlih širom zemlje je 96, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Jedinice za koordinaciju podrške (ACU), broj smrtnih slučajeva od kolere u područjima izvan kontrole režima je 47 do11. decembra, od toga 30 u sjeveroistočnoj Siriji i 17 na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Režimsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj potvrđenih infekcija u njihovim oblastima 1.609, uz 49 smrtnih slučajeva, zaključno sa 11. decembrom.

Adnan Talib, koordinator za odgovor u Mreži za rano upozoravanje i odgovor na epidemije, rekao je za AA da na sjeveru i sjeverozapadu zemlje postoje 22.763 sumnjiva slučaja, od kojih su 484 potvrđena laboratorijskim analizama.

Talib je istakao da je 26 posto slučajeva kolere u kampovima, od kojih je većina u kampovima Atma u sjevernom dijelu Idliba.

On je potvrdio da se na suzbijanju bolesti radi u saradnji sa Međunarodnom radnom grupom za suzbijanje kolere i u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

“Postoji osam centara za liječenje ove bolesti u sjevernoj i sjeverozapadnoj Siriji”, kaže Talib.

Sirijski režim je krajem novembra primio dva miliona doza vakcina protiv kolere od Ujedinjenih nacija i započeo proces vakcinacije na svojim područjima, dok vakcine još nisu stigle u područja van kontrole režima.

Kolera je akutna infekcija koju uzrokuje Vibrio cholerae i koja zahvata cijelo tanko crijevo, a karakteriše je profuzni vodenasti proljev, povraćanje, grčevi u mišićima, dehidracija, oligurija i kolaps.

Kolera zahvata oko tri do pet miliona ljudi širom svijeta i odgovorna je za između 28.800 – 130.000 smrtnih slučajeva godišnje.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker