POLITIKA

Kosovo i Crna Gora potpisali sporazum o nastavku prekogranične saradnje

U Vladi Kosova danas je održana ceremonija potpisivanja bilateralnog sporazuma između Kosova i Crne Gore za Program prekogranične saradnje IPA 3, za period 2021-2027, javlja Anadolu.

Sporazum su potpisali prvi potpredsednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo Besnik Bislimi i ministarka za evropske poslove Crne Gore Maida Gorčević.

Nakon potpisivanja sporazuma, Bislimi je izjavio da će se ova saradnja unaprediti pogranična područja, koja u velikom delu pokrivaju planinska područja.

„Sporazum omogućava Kosovu i Crnoj Gori da imaju koristi od podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju u iznosu od 8,4 miliona evra. Svrha ovog programa je promocija dobrosusedstva, podsticanje integracija u EU, kao i društveni i ekonomski razvoj pograničnog područja“, naglasio je Bislimi.

Bislimi je rekao i da je za uspešnu i zajedničku implementaciju ovog programa planirano formiranje zajedničke radne grupe sa sedištem u Podgorici i jednom pratećom kancelarijom na Kosovu, koja će nadgledati upravljanje programom.

Dodao je da ovakve sporazume Kosovo ima i sa Albanijom i Severnom Makedonijom, dok je Srbija jedina koja odbija ovu vrstu saradnje.

Ministarka Gorčević je kazala da su u dosadašnjem prekograničnom programu finansirani projekti u iznosu od preko 10 miliona evra, te da je sa ministarstvom administracije lokalne samouprave Kosova Elbertom Krasniqijem danas obeležen uspešan završetak IPA 2 programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo, 2014-2022.

“Prekogranična saradnja između naših država traje nekih 12 godina i možemo biti ponosni na 33 sprovedena projekta, s tim što smo se saglasili da tu nećemo stati, naćićemo i druge modalitete kako možemo unaprediti saradnju, a kako bi smo doprineli kvaliteti života građana u pograničnom području i povezali naše opštine, institucije i organizacije”, kazala je ona.

Istakla je da će novi projekti biti namenjeni podsticanju zapošljavanja, naročito ranjivih grupa i unapređenju održivog turizma.

Ministarka Gorčević je rekla da je sa Bislimijem razgovarala i o podršci Crne Gore Kosovu na pozicioniranju u međunarodnim okvirima i u okviru evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi glasanja crnogorske poslanice protiv izveštaja kojim je preporučeno članstvo Kosova u Savetu Evrope, Gorčević je istakla da to ne znači nužno i stav Vlade Crne Gore. On je pojasnila da je poslanica Maja Vukičević glasala u skladu sa svojim stavom i stavom njene političke partije, ali da će Crna Gora već na ministarskom sastanku SE u maju podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kosovo #Crna #Gora #potpisali #sporazum #nastavku #prekogranične #saradnje

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker