BALKAN

Kosovo i EIB potpisali ugovor vredan 33 miliona evra za izgradnju solarne elektrane

Vlada Kosova i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su ugovor vredan 33 miliona evra za izgradnju solarne fotonaponske elektrane kapaciteta do 100 megavata, javlja Anadolu.

Ceremonija potpisivanja obavljena je u Vladi Kosova, a kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati izjavio je tom prilikom da je ovo najveći ovakav projekat, ne samo na Kosovu već i u regionu. Murati je istakao da projekat garantuje razvoj energetskog sektora i da je preduslov održivog rasta i razvoja zemlje.

Murati je rekao da ovaj projekat, koji obezbeđuje proširenje elektroenergetskih kapaciteta ukupne vrednosti od 100 miliona evra, biti sproveden sa nekoliko partnera, odnosno kroz investicioni zajam u Evropskoj investicionoj banci u iznosu od 33 miliona evra, grant iz EU-a kroz okvir za investicije na Zapadnom Balkanu u iznosu od 32 miliona evra i kreditom kod „KfW” u iznosu od 29 miliona evra.

„U pitanju je projekat izgradnje solarne fotonaponske elektrane sa kapacitetom proizvodnje do 100 megavata električne energije. Značaj ovog projekta je upravo u tome što će po završetku projekta, dotično postrojenje moći da proizvodi do 169 gigavata energije godišnje i da zameni do 170 hiljada tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou“, naglasio je Murati.

Naglasio je da to pomaže Kosovu da napreduje u smislu dekarbonizacije i da ide u skladu sa zelenom agendom Evropske unije.

Šefica političkog sektora u Kancelariji EU na Kosovu Anna Carin Platon rekla je da je ovo prvi solarni projekat u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) i da će proširiti dalji ekonomski rast regiona. Kazala je da ovaj projekat promoviše evropske integracije i da je veoma važan za približavanje sa EU.

„To je veoma važno, jer pomaže u tranziciji KEK-a i regiona Prištine i Obilića na pravi put ka dekarbonizaciji. Takođe, podržaće energetsku strategiju koju je usvojilo Kosovo, kao i ciljeve za podizanje rasta obnovljivih izvora za proizvodnju energije“, naglasila je Platon.

Na ovom događaju su učestvovali i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde, šef operacija za Zapadni Balkan i Turkiye iz Evropske investicione banke Matteo Rivellini i šef Odeljenja za energetiku za jugoistočnu Evropu i Turkiye u KfV-u Pablo Obrador Alvarez.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kosovo #EIB #potpisali #ugovor #vredan #miliona #evra #izgradnju #solarne #elektrane

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker