POLITIKA

Kosovo prihvatilo zahtev SAD-a za privremeni smeštaj avganistanskih civila

Predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu saopštila je da je Kosovo prihvatilo zahtev Sjedinjenih Američkih Država da pruži privremeno utočište avganistanskim civilima dok se ne završi procedura za njihov odlazak u SAD, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kosovska predsednica je na društvenoj mreži navela da ju je 16. jula, nekoliko dana nakon Svetskog dana izbeglica, kontaktirao američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett, koji je prosledio zahtev predsednika Joea Bidena i državnog sekretara Antonyja Blinkena za privremeni smeštaj Avganistanaca, nevinih civila.

Predsednica je pojasnila da je reč je o avganistavnskim civilima koji su bili na meti talibana, zato što su bili lokalni radnici koji su radili zajedno sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i decu.

“Bez ikakvog oklevanja i uslovljavanja dala sam pristanak za takvu humanitarnu operaciju, polazeći prvo od ljudskog principa da vrata nisu zatvorena za one koji su bez vlastite volje prisiljeni napustiti svoje domove kako bi izbegli progon i spašavaju živote; drugo, jer kao dostojan član zajednice slobodnih država, Kosovo poštuje međunarodno pravo i svoju obavezu da ne zatvara vrata izbeglicama i, treće, jer moramo stajati uz naše prijatelje, posebno uz Sjedinjene Države, kao što su oni stajali uz nas u dobru ili u zlu”, napisala je na Facebooku Vjosa Osmani-Sadriu.

Predsednica Kosova je dodala da građani Avganistana moraju da završe celokupnu bezbednosnu procenu Sjedinjenih Država, jer će i dalje ostati privremeno na Kosovu sve dok im se ne prilagodi imigraciona viza za SAD gde će se potom smestiti.

“Vlada Kosova, odmah nakon zahteva i rasprave o institucionalnom sporazumu, formirala je radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana. Kao takvi smo ispunili ovaj zahtev, ali nismo zaustavili rad”, navela je kosovska predsednica.

Ona je građanima Kosova poručila da niko bolje od Kosovara ne zna šta znači biti proteran i nasilno uklonjen sa mesta na kome si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti primoran da bežiš da bi spasao život.

“Tada su nam mnoge zemlje širom sveta otvorile svoja vrata bez ikakvih zahteva ili uslova. Spasili su nas. 22 godine nakon tog užasa, sada će Kosovo dokazati da nikada nećemo izgubiti humanost u sebi. Naši mudri ljudi kažu: ‘Kuća pripada Bogu i Prijatelju.’ S ovom dobrodošlicom moramo primiti naše prijatelje da spasu živote, baš kao što je nas spasao demokratski svet kada nam je to bilo najpotrebnije. Kosovo će uvek biti na strani humanosti, mira i demokratije”, poručila je Osmani-Sadriu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kosovo #prihvatilo #zahtev #SADa #privremeni #smeštaj #avganistanskih #civila

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker