SPORT

Kosovo u septembru očekuje prijem u članstvo Međunarodnog paraolimpijskog komiteta

Kosovo očekuje prijem u Međunarodni paraolimpijski komitet kako bi učestvovalo na Paraolimpijskim igrama „Pariz 2024”, na kojima učestvuju sportisti sa invaliditetom iz celog sveta, prenosi Anadolu.

Nakon što se Kosovski paraolimpijski komitet (KPK) u avgustu pridružio kao punopravni član Evropskom paraolimpijskom komitetu – EPC, sada je cilj „Pariz 2024“, rečeno je na konferenciji za novinare KPK-a.

Zamenica ministra kulture, omladine i sporta Kosova Daulina Osmani podsetila je da su prethodne godine Kosovskom paraolimpijskom komitetu priznata delimična prava, a sada je punopravni član EPC-a.

„Ovo je samo jedan korak dalje, od onoga što očekujemo u septembru, gde smo više nego uvereni da će Kosovski paraolimpijski komitet postati punopravni član Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, a što će nam omogućiti da prvi put učestvujemo na Paraolimpijskim igrama “Pariz 2024”. Bez sumnje, ovo je veoma važan momenat za dalji razvoj sporta“, naglasila je Osmani.

Predsednica Kosovskog paraolimpijskog komiteta Njomza Emini rekla je da su za prijem Kosova u Evropski paraolimpijski komitet glasale i zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, dok je samo Srbija bila protiv.

„Naše članstvo u Evropskom paraolimpijskom komitetu, koje je konačnu presudu dobilo na Generalnoj skupštini održanoj u Roterdamu, ostvareno je zahvaljujući glasanju za članstvo zemalja poput Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije, sto je bio jedan od izolovani slučajevi kada ove države nisu bile protiv Kosova. Ovakvo glasanje, za članstvo u Evropskom paraolimpijskom komitetu, dovelo je do toga da se ovom koraku protivila samo Srbija“, naglasila je Emini.

Tokom jula ove godine, kosovski paraolimpijci, Grevist Bytyqi i Vjollca Hoxha, dobili su licencu za učešće na Evropskim i Svetskim igrama u okviru Paraolimpijskog komiteta Kosova, što je korak koji se, takođe, smatra veoma važnim za „Pariz 2024“.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kosovo #septembru #očekuje #prijem #članstvo #Međunarodnog #paraolimpijskog #komiteta

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker