BALKAN

Kosovu potrebna pomoć SAD-a za učlanjenje u INTERPOL

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa pomoćnikom sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i vladavinu prava SAD-a Toddom D. Robinsonom, javlja Anadolu.

U izjavi za medije nakon sastanka, Osmani je kazala da je da je strateški cilj Kosova učlanjenje u INTERPOL i da je za ostvarenje tog cilja neophodna pomoć SAD-a.

“Na sastanku sam pomoćnika sekretara informisala i o strateškom cilju Kosova za članstvo u INTERPOL-u, članstvo koje će biti nemoguće bez stalne podrške SAD-a. Ovo članstvo bi značajno doprinelo povećanju naših kapaciteta unapređenjem našeg institucionalnog odgovora na kriminal i jačanjem naše posvećenosti u pravcu garantovanja javne bezbednosti za svakog građanina naše zemlje, bez razlike. Jedini koji imaju koristi od nečlanstva Kosova u INERPOL-u su kriminalci“, naglasila je Osmani.

Kosovska predsednica je rekla da je Kosovo duboko zahvalno za kontinuiranu podršku koju je Međunarodni biro za narkotike, na čelu sa Robinsonom, pružao kosovskim institucijama tokom godina. Osmani je je navela da neke od najvažnijih dostignuća kosovskih institucija imaju pečat kancelarije koju vodi pomoćnik sekretara Robinson, uključujući osnivanje i osnaženje Kosovske policije, Kosovske agencije za sudsku medicinu, Kosovske akademija javne bezbednosti i Policijskog inspektorata.

Robinson je istakao da mu nije prvi put da je na Zapadnom Balkanu, te pozdravlja priliku da se sretne sa kosovskim zvaničnicma i predstavnicima pravosudnog sektora. Kazao je da činjenica da boravi u poseti Kosovu pokazuje podršku Sjedinjenih Država u naporima da Kosovo izgradi vitalne bezbednosne institucije i strukture pravosuđa.

“Moja poruka svima vama je bila da su SAD-a tu da vas podrže u vašim naporima da izgradite vitalne bezbednosne institucije i pravosudne strukture. Danas radimo za boljeg Kosovara, ali i za bezbednijeg Kosovara“, rekao je Robinson.

Robinson na Kosovu boraviti od 20. do 22. marta. Iz Ambasade SAD-a na Kosovu je saopšteno da se Robinson pri dolasku zaustavio na graničnom prelazu Vrmnica, između Albanije i Kosova, kako bi razgovarao o ulozi granične saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodne trgovine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kosovu #potrebna #pomoć #SADa #učlanjenje #INTERPOL

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker