NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Kuleba: Posjeta Zelenskog SAD-u ima za cilj jačanje odbrane Ukrajine

Pozdravljajući odluku SAD-a da Ukrajini osigura sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, Kuleba je rekao da će Kijev "uskoro" dobiti prvu bateriju Patriot, što će, kako je istakao, donijeti "potpuno novi nivo zaštite"

 

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je u četvrtak da posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije simbolična, već usmjerena na jačanje odbrane zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Istorijski dan u Washingtonu, apsolutno divljenje Amerikanaca Ukrajini i predsjedniku Zelenskom. Ova posjeta je sada događaj broj jedan u Americi i svijetu. Ali ova posjeta nije simbolična, već donosi konkretne odluke koje jačaju odbranu Ukrajine”, napisao je Kuleba na Facebooku.

Pozdravljajući odluku SAD-a da Ukrajini osigura sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, Kuleba je rekao da će Kijev “uskoro” dobiti prvu bateriju Patriot, što će, kako je istakao, donijeti “potpuno novi nivo zaštite”.

On je dalje rekao da je njihovo čekanje na dobijanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot okončano telefonskim razgovorom između Zelenskog i američkog predsjednika Joea Bidena početkom decembra.

“Nesumnjivo je ključnu ulogu odigrao blizak odnos povjerenja između predsjednika… I ono što je najvažnije: priča o ‘Patriotima’ je još jedan primjer činjenice da nemoguće postaje moguće kada to Ukrajina čini”, dodao je Kuleba.

Zelenski je napustio svoju zemlju u srijedu po prvi put otkako je Rusija pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini prije deset mjeseci, kako bi se konsultovao s Bidenom i američkim zvaničnicima u Washingtonu.

Kremlj je upozorio Washington da ne šalje Ukrajini pomenuti sistem, navodeći da bi bilo kakve isporuke povećale rizik od direktnog uključivanja Washingtona u sukob.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker