SVIJET

Lider većine u američkom Senatu poziva Izrael da izvrši “značajne korekcije kursa”

Izrael mora napraviti “značajne korekcije kursa” kako bi postigao mir s Palestincima, izjavio je u četvrtak lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer, javlja Anadolu.

“Nakon pet mjeseci patnje na obje strane ovog sukoba, naše razmišljanje se mora hitno okrenuti tome kako možemo postići trajni mir i osigurati prosperitet i sigurnost i jevrejskom i palestinskom narodu na Bliskom istoku. Vjerujem da za postizanje tog trajnog mira, za kojim toliko čeznemo, Izrael mora napraviti neke značajne korekcije kursa”, rekao je demokrata u Senatu o rješenju s dvije države za Izrael i Palestinu.

Pozvao je da se tokom pregovora učini sve što je moguće za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Schumer je rekao da je ono što je Hamas uradio 7. oktobra prošle godine bilo nezamislivo brutalno, dodajući da je više od 130 talaca i dalje zarobljeno u Gazi.

Naveo je i da je greška za Izrael što je odbacio rješenje o dvije države.

“Kao nepokolebljivi branilac Izraela, ustajem danas da nedvosmisleno kažem da je ovo teška greška za Izrael, za Palestince, za region i za svijet. Jedino pravo i održivo rješenje ovog višedecenijskog sukoba je rješenje s dvije države, demilitarizovana palestinska država, koja živi rame uz rame s Izraelom u jednakim mjerama mira, sigurnosti, prosperiteta, dostojanstva i međusobnog priznavanja”, rekao je on.

Dodao je da je realnost da se stvari moraju promijeniti da bi se postiglo rješenje s dvije države.

Prema njegovim riječima postoje četiri glavne prepreke na tom putu, a to su: Hamas i Palestinci koji podržavaju i tolerišu njihove zle puteve, radikalni desničarski Izraelci u vladi i društvu, predsjednik palestinske uprave Mahmoud Abbas i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Lider #većine #američkom #Senatu #poziva #Izrael #izvrši #značajne #korekcije #kursa

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker