BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Ljekarska komora KS: Duboko potreseni količinom mržnje, zla koja je kulminirala zločinačkim granatiranjem bolnice u Gazi

Ljekarska komora Kantona Sarajevo u narednim satima i danima će stupiti u kontakt sa ambasadom države Palestine u Bosni i Hercegovini, kako bi se dogovorili o daljim koracima i finansijskoj podršci koju možemo pružiti narodu u Palestini

 

Ljekarska komora Kantona Sarajevo uputilo je saopćenje povodom stravičnih dešavanja u Gazi nakon sinoćnjeg izraelskog napada na bolnicu El Ehli, u kojem je poginulo više od 500 palestinskih civila, javlja Anadolu.

“Ljekarska komora Kantona Sarajevo, kao najveća regionalna organizacija doktora medicine u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje zločin bez presedana koji se u kasnim poslijepodnevnim satima jučerašnjeg dana desio u Gazi, na području Palestine, kada je (po neslužbenim podacima) u raketnom napadu Izraela pogođena bolnica. Prema još nepotvrđenim podacima, poginulo je nekoliko stotina bolesnika, izbjeglica, djece i ostalih civila koji su tražili spas i zaštitu u prostorijama bolnice“, navodi se u saopćenju, te dodaje:

„Duboko smo potreseni količinom mržnje i zla koja je kulminirala zločinačkim granatiranjem bolnice u Gazi. Za sve nas, ovako nešto je neprihvatljivo i protiv toga se borimo i kao ljekari i kao ljudska bića. Ljekarima u cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, nevjerovatnim se čini da se ovako nešto može desiti u aktuelnom trenutku i današnjem svijetu. Nakon što smo mislili da je takvo zlo iza nas, barem od trenutka kada je prestao rat u BiH.“

Naglašeno je kako će Ljekarska komora Kantona Sarajevo u narednim satima i danima stupiti u kontakt sa ambasadom države Palestine u BiH, kako bi se dogovorili o daljim koracima i finansijskoj podršci koju možemo pružiti narodu u Palestini.

Na kraju, Ljekarska komora još jednom naglašava važnost zdravlja i samog života u trenucima dok se i jedno i drugo uništava u svakoj sekundi razaranja Gaze.

„Kao Ljekarska komora ne možemo ostati nijemi, jer je granatiranje bolnice u Gazi suprotno Ženevskoj konvenciji za poboljšanje položaja ranjenika i bolesnika u oružanim snagama. Također, još jednom osuđujemo i zločine nad civilima države Izrael jednako kao i genocid nad Palestincima u Gazi”, stoji u saopćenju.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker