BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Međunarodni dan ljudskih prava: Zaštititi individualna prava građana BiH

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Ingrid Macdonald podsjetila je kako generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres naglašava da ova teška vremena “zahtijevaju ponovno oživljavanje naše zajedničke predanosti zaštiti svih ljudskih prava

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Ingrid Macdonald, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava poručila je da dostojanstvo, sloboda i pravda moraju biti osigurani za sve građane, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Desetog decembra 1948., nakon teškog izlaska iz Drugog svjetskog rata, Ujedinjene nacije su usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao prvo univerzalno priznanje da svaka osoba, svugdje, ima neotuđiva, nedjeljiva prava – građanska, kulturna, ekonomska, politička i socijalna. Bilo je to prvi put u historiji da je jedan međunarodni tekst sadržavao zajedničku viziju dostojanstva, pravde i jednakosti za sve”, rekla je Macdonald u saopštenju te dodala:

“Zasnovana na naglašavanju da je prezir prema ljudskim pravima doveo do užasa Drugog svjetskog rata, Univerzalna deklaracija (UDHR) je bila i snažno obećanje novog društvenog ugovora. I mnogo je postignuto u idućih 70 godina na jačanju zaštite ljudskih prava jer je Deklaracija inspirirala usvajanje važnih ugovora o ljudskim pravima koji su obavezujući za države stranke, uključujući i Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Macdonald.

Podsjetila je kako generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres naglašava da ova teška vremena “zahtijevaju ponovno oživljavanje naše zajedničke predanosti zaštiti svih ljudskih prava”.

“Nedavno istraživanje javnog mnijenja koje su provele Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini pokazuje da građani širom zemlje, u oba entiteta i Distriktu Brčko, bez obzira na izjašnjavanje, smatraju da njihova individualna prava nisu zaštićena i da bi institucije trebale učiniti više da ih zaštite. U područjima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje i zaštita okoliša, građani žele da vlasti daju prednost njihovoj dobrobiti i prosperitetu”, rekla je Macdonald.

Istakla je da je univerzalna deklaracija o ljudskim pravima dio preambule Ustava Bosne i Hercegovine.

“Ovo je bitno za ponovnu izgradnju povjerenja u institucije i nade u bolju budućnost; sa zakonodavnim, ekonomskim i društvenim reformama koje su usmjerene na poštovanje i poboljšanje prava svih koji žive u ovoj prekrasnoj zemlji, bez diskriminacije; i uključivim, participativnim procesima koji građanima omogućuju sudjelovanje u javnim poslovima. Obnovljeni društveni ugovor također može pomoći Bosni i Hercegovini da se nosi sa svojom bolnom prošlošću kako bi izgradila bolju zajedničku budućnost”, kazala je Macdonald, dodajući da je ključno slušati glas građana i nikoga ne izostaviti, niti zapostaviti.

“Civilno društvo u Bosni i Hercegovini odigralo je izvanrednu ulogu proteklih godina – uključujući rad onih koji su preživjeli užasne zločine i nasilje, uključujući seksualno nasilje povezano sa sukobom, a koji su bili na čelu potrage za pravdom i istinom; novinara koji izvještavaju o korupciji; mladih koji rade na izgradnji mira i povjerenja boreći se protiv govora mržnje; ekoloških aktivista koji se bave zaštitom prirodnog bogatstva zemlje; građana koji pozivaju na inkluzivnije društvo; i toliko drugih koji su napravili pozitivnu razliku”, kazala je Macdonald.

Kako je rekla, tokom 2023. godine, koju će obilježiti 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ujedinjene nacije će se širom svijeta, i u Bosni i Hercegovini, angažirati na oživljavanju duha i slova ovog temeljnog teksta

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker