NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Međunarodna federacija novinara: Izraelski napadi na novinare predstavljaju ratni zločin

Izraelci izgleda čine sve što je u njihovoj moći da spriječe da vijesti izlaze iz Pojasa Gaze, kazao je za Anadolu zamjenik generalnog sekretara IFJ-a Tim Dawson

Izraelski napadi na novinare “kako bi spriječili vijesti da izlaze iz Pojasa Gaze” predstavljaju ratni zločin, smatra zamjenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Tim Dawson, javlja Anadolu.

Govoreći za Anadolu o velikom broju ubijenih novinara u Pojasu Gaze u izraelskim napadima, Dawson je rekao:

“Jasno je da je situacija u Gazi užasna za sve. Nedostaje hrane, vode, goriva i skloništa. Oko sedam ili osam posto svih novinara u enklavi je poginulo, a skoro svi su izgubili članove porodice.”

Pričajući o velikom broju ubijenih novinara u Pojasu Gaze istakao je da je to “srceparajuće koliko i strašno”.

“Međunarodno pravo zahtijeva da oružane snage tretiraju novinare kao civile i daju sve od sebe da osiguraju njihovu sigurnost. Namjerno ubijanje novinara je ratni zločin”, naglasio je Dawson.

Napominjući da nema jasno razumijevanje razloga koji stoje iza takvih izraelskih akcija, kazao je da novinari u Gazi s kojima je razgovarao “vjeruju da su na meti”.

“S obzirom na potpuno nesrazmjeran broj smrtnih slučajeva među novinarima, teško je odbaciti ovu mogućnost. Izrael i Egipat ne dozvoljavaju međunarodnim novinarima da uđu u Gazu”, rekao je Dawson.

Poručio je da su novinari iz Gaze pokazali izuzetnu upornost u nastavku izvještavanja “s malo hrane ili vode, bez goriva i da uglavnom žive u šatorima”.

“Moram da kažem da sam najveći poštovalac njihovog rada. Izraelci izgleda čine sve što je u njihovoj moći da zaustave vijesti da izlaze iz Gaze”, smatra Dawson.

Pozvao je Međunarodni krivični sud “da ubrza istragu o ubistvima novinara u Palestini”.

Napominjući da je IFJ također “podnio žalbu MKS-u zbog smrti novinara od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF)”, izrazio je “nadu da bi to moglo pružiti plan za šire istrage o okolnostima u kojima je toliko novinara ubijeno u Gazi”.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker