BIHNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

Meloni: Zapadni Balkan ne smije dugo ostati izvan EU-a

Cilj ove vlade je više približiti Italiju Balkanu, rekla je Meloni

 

 Italijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je u utorak da Europska unija (EU) treba kao prioritet staviti integraciju Zapadnog Balkana te da ne može dopustiti da ova regija dugo ostane izvan EU-a, javlja Anadolija.

U Trstu, na sjeveroistoku zemlje, u organizaciji italijanskog Ministarstva vanjskih poslova, održana je konferencija “Italija-Zapadni Balkan” s ciljem približavanja italijanske politike i poslovnog svijeta toj regiji.

“Kao susjedna država, Italija je svjesna vitalne važnosti ove regije za budućnost cijele Europe. Iz iskustva znamo da sve što se događa izvan Jadrana trenutno utječe na nas”, kazala je Meloni u videoporuci objavljenoj na konferenciji.

Navodeći da trenutna dinamika u svijetu, poput rusko-ukrajinskog rata, ovu konferenciju čini neophodnom, Meloni je rekla: “Europa ima veliku odgovornost prema Balkanu. Potrebno je ponovno potvrditi osjećaj pripadnosti ovoj regiji, našem svijetu i našim vrijednostima. To je bila moja i poruka na Samitu EU-Zapadni Balkan održanom 6. decembra u Tirani.”

Podvukla je kako se ne mogu zadovoljiti samo ekonomskim mjerama za regiju, Meloni je također kazala: “Hitno je da EU postavi novu viziju za ovu regiju i uvrsti proširenje na Zapadni Balkan među svoje prioritete. Ne možemo dopustiti da ovaj strateški dio našeg kontinenta još dugo ostane izvan zajedničkog europskog doma.”

Premijerka Meloni naglasila je da je regija važna i za vlastitu nacionalnu sigurnost.

“Sigurnost i rast svih naroda na Zapadnom Balkanu temeljni su za nacionalne interese Italije”, navela je Meloni te nastavila:

“Cilj ove vlade je više približiti Italiju Balkanu. Ova konferencija je organizacija koja će ponovno pokrenuti interes Italije za regiju. Naše kompanije su već u regiji i imaju vodeću ulogu, ali tu prisutnost moramo obnoviti i ulagati u strateške sektore.”

Italijanski mediji pišu kako današnja konferencija pokazuje važnost koju regiji daje desničarska koalicijska vlada premijerke Meloni, koja je preuzela vlast u oktobru 2022. godine.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker