BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Ministar kosovskog MUP-a Svecla: Napad na severu izveli bivši pripadnici Kosovske policije

Uputan da li će zbog bezbednosne situacije izbori biti odloženi, Svecla je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje bezbednost, ali da je odluka na odgovornim institucijama

Priština

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je danas da su među kriminalcima, koji stoje iza napada u utorak u dve severne opštine, Zubin Potok i Severna Mitrovica, bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srpske zajednice, koji su početkom novembra podneli ostavke, javlja Anadolu Agency (AA).

Kosovski ministar Sveçla je na konferenciji za novinare rekao da i pored sirena za upozorenje koje su bile puštene, srpski građani nisu izašli na ulice da podrže kriminalce. On je kazao da su u napadima u utorak u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku korišćeni šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje.

“Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena, kako od strane policije, tako i od strane obaveštajnih službi, koji nam govore da neki od ovih kriminalaca potiču iz redova bivših pripadnika Kosovske policije“, naglasio je Svecla i dodao da je danas obišao glavni most na reci Ibar u Mitrovici, te da je situacija mirna.

Uputan da li će zbog bezbednosne situacije vanredni izbori zakazani za 18. decembar biti odloženi, ministar Svecla je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje bezbednost, ali da je odluka na odgovornim institucijama.

“Uveren sam da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve neophodne demokratske procese na Kosovu. Normalno odluke donose odgovorne institucije, kao što su predsednica Kosova, Centralna izborna komisija koja priprema plan“, naglasio je ministar.

U Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici u utorak su opštinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hitcima u vazduh, saopštila je Kosovska policija. Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na severu.

Vanredni izbori u četiri opštine na severu Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podneli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za ove izbore.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker