POLITIKA

Ministar odbrane BiH Helez primio direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generala Adamczaka

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za upravljanje resursima Aleksandar Goganović sastali su se danas s direktorom Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a general-pukovnikom Januszom Adamczakom, koji boravi u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, javlja Anadolu.

Iz Ministarstva je saopćeno da je na sastanku razgovarano o aktualnim aktivnostima Ministarstva i Oružanih snaga BiH te razmijenjeni stavovi o sigurnosnoj situaciji u Evropi, kao i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

“Ministar Helez je gostu iz NATO-a posebno zahvalio na angažmanu NATO-članica po pitanju projekta izgradnje obrambenih kapaciteta BiH te naglasio potrebu modernizacije Oružanih snaga BiH, ali i nastavka misije EUFOR-a u BiH.“, navodi se u saopćenju.

Helez je iznio prijedlog i da OS BiH, kao oružana sila čiji pripadnici među rijetkima u svijetu provode deminiranje po izuzetno strogim standardima humanitarnog deminiranja, predvode aktivnosti deminiranja u ratom zahvaćenoj Ukrajini, kad se za to steknu uvjeti.

“Svaka suradnja s NATO-om pomaže nam da podignemo svoje sposobnosti, a u euroatlantskim integracijma vidim jedini pravi put, koji nema alternativu za sve nas u BiH. Uvjeren sam da je to stav većine naših građana“, rekao je ministar Helez.

Zamjenik ministra Goganović naglasio je opredijeljenost suradnji s NATO savezom, kako je to definirano Programom reformi, te naglasio potrebu za produženjem misije EUFOR-a, čija je velika uloga u izgradnji sigurnog okružja u BiH. Goganović je izrazio i zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH usvojilo strukturu generalskog zbora, koje je dostavilo Ministarstvo obrane BiH, te izrazio nadu da će do kraja godine biti imenovani novi generali.

General Adamczak je istaknuo kako je NATO posvećen međusobnom dijalogu i praktičnoj suradnji s BiH. On se izuzetno pohvalno izrazio o nedavnoj pomoći OS BiH u poplavama pogođenoj Sloveniji te pozdravio ideju da BiH predvodi projekte deminiranja u Ukrajini. No naglasio je da će o tome odlučivati sami Ukrajinci. General Adamczak je istaknuo opredijeljenost NATO-a za realizaciju paketa pomoći za izgradnju obrambenih kapaciteta BiH (DCB), kao i dalji razvoj interoperabilnosti OS BiH s vojskama NATO članica.

Na kraju sastanka sugovornici su izrazili i zadovoljstvo što će naredne godine BiH biti domaćin dva značajna događaja pod pokroviteljstvom NATO-a – Partnerske koordinacijske konferencije i NATO-vog partnerskog simpozija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Ministar #odbrane #BiH #Helez #primio #direktora #Međunarodnog #vojnog #osoblja #NATOa #generala #Adamczaka

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker