NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Ministar odbrane Finske Kaikkonen za AA: Razumijemo zabrinutost Turkiye

Turkiye može računati na odlučnost Finske u borbi protiv terorizma. Nema sumnje u to, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency finski ministar odbrane Antti Kaikkonen

Ankara

Finski ministar odbrane Antti Kaikkonen rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) kako razumiju zabrinutosti Turkiye o sigurnosti i da su odlučni u borbi protiv terorizma.

Kaikkonen je odgovarao na pitanja novinara AA u Ankari, gdje boravi u zvaničnoj posjeti. Naveo je da su tokom sastanka s ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom razgovarali o trenutnoj situaciji u Evropi, te kako su obojica zabrinuti zbog situacije u Ukrajini.

“Nažalost, čini se da ovaj tragični rat nema brz kraj, ali se nadamo da što prije dođe do mira, to bolje”, kazao je Kaikkonen.

Ističući da je tokom susreta s Akarom razgovarano i o zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i Trilateralnom sporazumu potpisanom u Madridu između Turkiye i ovih zemalja, Kaikkonen je naveo da je sastanak protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi.

“Zaista razumijemo zabrinutost Turkiye za sigurnost. Turkiye može računati na odlučnost Finske u borbi protiv terorizma. Nema sumnje u to”, podvukao je šef finske odbrane.

Ističući da je Moskva svoj vojni fokus usmjerila na Ukrajinu i da trenutno nema problema na granici njegove zemlje s Rusijom, Kaikkonen je rekao: “Nadam se da nećemo vidjeti nikakve provokacije (na ruskoj granici) ili bilo šta slično, i u budućnosti, ali smo i dalje spremni na sve. Želio bih da naglasim da je pristupanje NATO-u drugačije rešenje za Finsku. Želimo da očuvamo mir u sjevernoj Evropi sada i u budućnosti, uvijek”.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker